Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Απλό κρυολόγημα ή αλλεργία στο κρύο;

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει και ο χειμώνας διανύει τις πιο «άσπρες» μέρες του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ταλαιπωρούνται από κάποια ίωση ή κρυολόγημα.

Ο κρύος καιρός μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, προβλήματα στην κυκλοφορία και στηθάγχη, και να προκαλέσει και απλά συμπτώματα γρίπης όπως πονοκέφαλο, καταρροή, φτέρνισμα, υγρά μάτια και ζαλάδα.

 
Μήπως όμως αυτά δεν είναι μόνο συμπτώματα κρυολογήματος; Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν ότι είστε αλλεργικοί στο κρύο.

«Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά υπάρχει», τονίζει η Δρ. Έλεν Γέμπερλει, σύμφωνα με την Daily Mail. «Όπως οποιαδήποτε αλλεργία, η αντίδραση στο κρύο προκαλείται από μαστοκύτταρα (ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων) στο σώμα, απελευθερώνοντας την χημική ισταμίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, υγρά μάτια και φτέρνισμα», εξηγεί η Δρ. Γέμπερλει.

Το θέμα είναι πως ενώ υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που ανιχνεύουν αν ένας άνθρωπος είναι αλλεργικός σε κάποιο ζώο ή σε κάποιο φαγητό, δεν έχει ακόμη υπάρξει κάποιο έγκυρο τεστ ανίχνευσης της αλλεργίας στο κρύο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα ισχυρά αντισαμινικά μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και είναι σχετικά ασφαλή φάρμακα. Μόνο σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να χρειαστεί ένεση αδρεναλίνης.
------------------------------
Πηγή:   stogiatro.gr
------------------------------