Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Εορταστικές εκδηλώσεις Δήμου Αίγινας για την ορκωμοσία του Πρώτου Κυβερνήτη του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους Ι. Καποδίστρια

ΑΠΟ                                                                                    26-01-2016
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εορταστικές εκδηλώσεις Δήμου Αίγινας για την ορκωμοσία του Πρώτου Κυβερνήτη του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους Ι. Καποδίστρια
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε φέτος η ορκωμοσία του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, από τον Δήμο της Αίγινας που αποτέλεσε και την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος (πρώτη φορά τιμά τις εκδηλώσεις με την παρουσία του Πρόεδρος της Δημοκρατίας) .


Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.

Συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄Πειραιά κ. Ελένη Σταματάκη, ο Πρέσβης της Ελβετίας, μία χώρα την οποία την οργάνωσε ο Ι. Καποδίστριας, εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας, οι Δήμαρχοι του «Δικτύου Πόλεων Ι. Καποδίστριας», ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης  και πλήθος κόσμου.


Ο κ. Χατζηπέρος υποδέχτηκε μαζί με τον Δήμαρχο της Αίγινας κ. Δημήτριο Μούρτζη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον συνόδευσε στην Ι. Μητρόπολη όπου εψάλλη δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ύδρας-Σπετσών-Πόρου και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Ι. Καποδίστρια και τιμητική εκδήλωση στο Δημαρχείο όπου απενεμήθη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο τίτλος του Δημότη της Αίγινας και το χρυσό κλειδί της πόλεως.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι ο φετινός εορτασμός έχει ισχυρό συμβολισμό, πρέπει να αποτελέσει Εθνική Εορτή και να διδάσκεται με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία. Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε οργανωτής του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, άφησε πίσω του πλήθος ανεκτίμητων έργων, το δε όραμά του εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και σήμερα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες.