Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ενημέρωση για τη διάρκεια ισχύος της αναπηρίας των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων και για τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις

Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας
Κλεομβρότου 50, 23100
Πληροφορίες: Παναγιώτης Αλεξανδράκης
Τηλ: 27310-83335
Κιν: 6932-312-912
e-mail: alexandrakistakis@gmail.com
blog: takisalexandrakis.blogspot.gr/
blog: amealakonias.blogspot.gr
Προς:  Μ.Μ.Ε., Σπάρτη, 28 Ιανουαρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 4

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ενημέρωση για τη διάρκεια ισχύος της αναπηρίας των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων και για τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας δέχεται διαρκώς ερωτήματα, για το εάν γίνοντε δεκτές αποφάσεις υγιεονομικών επιτροπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Επίσης, πολλά ερωτήματα αφορούν τις παθήσεις οι οποίες ανήκουν στη λίστα των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων και για τη σχετική διαδικασία μετατροπής της ορισμένης χρονικά διάρκειας ισχύος της αναπηρίας όπως την καταγράφει η απόφαση του ΚΕΠΑ, σε απόφαση με επ' αόριστον διάρκεια ισχύος της αναπηρίας, (στην περίπτωση που η πάθηση ανήκει στις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις). Για το λόγο αυτο παραθέτουμε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Οι αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ, εφόσον η ορισμένη ημερομηνία λήξης της διάρκειας ισχύος της αναπηρίας τους δεν έχει φτάσει ή εφόσον η διάρκεια ισχύος της αναπηρίας τους ορίζεται ως εφ' όρου ζωής, γίνονται (γενικά) δεκτές από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν υποχρέωση να τις δέχονται.

Στην περίπτωση των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων γίνονται δεκτές μόνο οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ.

Σε αυτό το σημείο κρίνουμε σκόπιμο να καλέσουμε τους Ανθρώπους με Αναπηρία να ζητούν τη γνώμη του Δ.Σ. του Σωματείου μας, για όποιο ζήτημα τους αφορά, ιδιαίτερα γκατά την περίοδο πριν την εξέταση τους από το ΚΕΠΑ και αμέσως μετά την παραλαβή της σχετικής απόφασης, ώστε να ενημερωθούν ορθά και να ενεργήσουν ταχύτατα και αναλόγως σε κάθε περίπτωση που η απόφαση του ΚΕΠΑ θεωρούν πως δεν είναι σωστή.

Εάν για παράδειγμα καθορίζεται ορισμένη περίοδος διάρκειας της ισχύος της αναπηρίας του ενδιαφερομένου, παρόλο που η πάθηση του, ανήκει στη λίστα των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αιτηθεί άμεσα την επανεξέταση, μόνο του φακέλου του από το αρμόδιο τμήμα και να λάβει νέα απόφαση του ΚΕΠΑ με την επ' αόριστον διάρκεια ισχύος της αναπηρίας του.

Αυτή η διαδικασία δεν επιβαρύνει με περαιτέρω έξοδα και κυρίως με περισσότερη ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενο. Πρέπει όμως να πραγματοποιηθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία παραλαβής της απόφασης του ΚΕΠΑ. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία λήψης της απόφασης του ΚΕΠΑ από τον ενδιαφερόμενο, η προαναφερθείσα (απλή) διαδικασία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επανεξεταστεί στο τέλος της ορισμένης χρονικά περιόδου ισχύος της αναπηρίας του (όπως η απόφαση του ΚΕΠΑ ορίζει), και η νέα πλέον απόφαση που θα εκδοθεί, θα πρέπει να περιέχει την επ' αορίστου διάρκειά ισχύος της αναπηρίας του.


Προς:  Δ. Ανατολικής Μάνης, Δ. Ελαφονήσου, Δ. Ευρώτα, Δ. Μονεμβασίας Δ. Σπάρτης, Σπάρτη, 19 Ιανουαρίου 2016, Αρ. Πρωτ.: 2

Επιστολή

Θέμα: Αίτημα για πλήρη απαλλαγή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης χωρίς μετακύληση του κόστους στους λογαριασμούς των υπολοίπων δημοτών

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας είναι αναγκαστικά στην πρώτη γραμμή επαφής με την ανθρωπιστική κρίση που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας.
Το ταμείο αλληλοβοήθειας που εδώ και χρόνια έχουμε οργανώσει για την ενίσχυση των μελών του Σωματείου μας που διαβιώνουν με πάμπολλες δυσκολίες, κάτω από το όριο της φτώχειας, δέχεται διαρκώς αιτήματα που προσπαθούμε να τα ικανοποιούμε έπειτα από το σχετικό και απαραίτητο έλεγχο.

Κάθε χρόνο προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα ποσό το οποίο διανέμουμε στα άπορα μέλη έπειτα από τον απαραίτητο και πάλι έλεγχο των στοιχείων τους, τα οποία οικειοθελώς προσκομίζουν στο Σωματείο μας.

Σχετικές αναρτήσεις:

Στην προσπάθεια αυτή είναι δραστική και απόλυτα απαραίτητη η συμμετοχή των Ιερών Μητροπόλεών μας που αθόρυβα ενισχύουν τον Άνθρωπο της διπλανής πόρτας.

Επίσης, οι ΟΤΑ και πλήθος εθελοντικών φορέων στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους πραγματοποιούν πολύ σημαντικό έργο.

Όπως αποδεικνύεται στο ακόλουθο δελτίο τύπου του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, το ποσοστό των Ανθρώπων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, στερούμενοι τα απαραίτητα, είναι πολύ μεγάλο και για το νομό μας.


Αν προσθέσουμε ένα ποσοστό Ανθρώπων, οι οποίοι αναγκαστικά, με την κρίση να επιτείνεται, έχουν ενταχθεί στην ομάδα όσων βιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι έκτακτη.

Για να ενισχύσει όλους αυτούς τους Ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να κάνει χρήση του δικαιώματος που η νομοθεσία παρέχει, στους Δήμους της Ελλάδας, και να λάβει γενναία απόφαση για την πλήρη απαλλαγή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από τα δημοτικά τέλη, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανάσχεσης της καθοδικής πορείας προς την εξαθλίωση, στην οποία η κρίση τα οδηγεί.

Επίσης καλούμε το Διοικητικό συμβούλιο κάθε μιάς Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης να λάβει ανάλογη απόφαση, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που ο νόμος τους παρέχει, πλήρους απαλλαγής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από τα αναλογούντα σε αυτά τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης

Φυσικά η απαλλαγή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από τα ανωτέρω τέλη δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιβαρύνει με περαιτέρω κόστος τους λογαριασμούς των υπολοίπων δημοτών, γεγονός που θα επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, δημιουργώντας έριδα μεταξύ των δημοτών.

Αναμένουμε άμεσα την αντίδραση κάθε ενός Δημοτικού συμβουλίου των Δήμων της Λακωνίας, καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν ομόφωνα αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τους την αναγκαιότητα της υποβοήθησης της επιβίωσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μέσω των απαλλαγών, ακολουθώντας την πρακτική που ήδη έχουν εφαρμόσει πάμπολλοι Δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Πατρέων του οποίου απόσπασμα της σχετικής απόφασής του δημοτικού του συμβουλίου παραθέτουμε στη συνέχεια:

-Στην απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, εξαντλώντας όσα περιθώρια υπάρχουν, για να δοθεί ανάσα και ανακούφιση στα φτωχά λαϊκά στρώματα προχώρησε ο Δήμος Πατρέων.
-Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από τα δημοτικά τέλη ζώνες γύρω από την Ξερόλακκα και το Βιολογικό Καθαρισμό, συνεχίζεται η πλήρης απαλλαγή στις άπορες οικογένειες, σε άτομα με αναπηρία άνω των 67%, σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες καθώς και - για πρώτη φορά - σε μονογονεϊκές οικογένειες.

-Απαλλάσσονται 50% των τελών οι μακροχρόνια άνεργοι.
Μην λησμονείτε τέλος, πως ο κάθε Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες αντιμετωπίζει όλες τις καθημερινές δυσκολίες που το σύνολο του ελληνικού λαού έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, έχοντας ένα ακόμη τεράστιο βάρος πάνω του, αυτό της αναπηρίας του.

Μετά τιμής, το ΔΣ του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας
------------------------------------------------
Πηγή:  takisalexandrakis.blogspot.gr
------------------------------------------------