Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

«Κλειδώνει» ο ΑΜΚΑ από τον Μάρτιο

Tο Υπουργείο Υγείας έχει δώσει το πράσινο φως στον ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο να ''κλειδώνει'' τον ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς μετά από κάποια εξέταση που θα κάνει.

Από «κόσκινο» θα περνά σε λίγο καιρό ο ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι κλειδωμένος μέχρι νεωτέρας από τον ΕΟΠΥΥ.
Για το σχέδιο αυτό, ήδη έχουν ενημερωθεί κάποιοι πάροχοι υγείας από συναντήσεις που πραγματοποίησαν με μέλη του ΕΟΠΥΥ. 

Σύμφωνα με το iatronet.gr, το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει το πράσινο φως στον ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο να «κλειδώνει» τον ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς μετά από κάποια εξέταση –εργαστηριακή, διαγνωστική- που θα κάνει.

Τι σημαίνει αυτό;
Αν κάποιος ασθενής κάνει μία εξέταση σακχάρου, αυτόματα με την απόδοση του παραπεμπτικού το ΑΜΚΑ θα κλειδώνει για τη συγκεκριμένη εξέταση και θα ξανανοίξει μόνο όταν ο ασθενής θα πρέπει να την ξανακάνει. Αυτό θα ορίζεται με βάση κάποιο πρωτόκολλο και όλος ο έλεγχος θα γίνεται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει σχέδιο πρόσληψης 50 γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα καλύπτουν τις βασικές ιατρικές ειδικότητες –δηλαδή Παθολόγος, Γενικός Γιατρός, Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Χειρούργος και πιθανότατα και Ογκολόγος- και θα ελέγχουν ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά.

Μόνο αυτοί θα μπορούν να «ξεκλειδώνουν» τους ΑΜΚΑ. Ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, που είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ζημιώνει κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό.

Και για του λόγου το αληθές, ενώ ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις το 2015 ήταν 302 εκατ. ευρώ, τα παραπεμπτικά που υποβλήθηκαν την ίδια χρονιά ήταν της τάξεως των 560 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως πρέπει να επισημανθεί ότι ο ηλεκτρονικός έλεγχος του φακέλου κάθε ασθενούς σε πραγματικό χρόνο –real time- ήταν ένα από τα βασικά σχέδια και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όμως τελικά έμεινε στα χαρτιά!.

Με στόχο πάντα την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης αλλά και των φαινομένων αισχροκέρδειας, παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι παράλληλα με το "κλείδωμα" του ΑΜΚΑ προχωρά και σχέδιο πλήρους κατηγοριοποίησης των διαφόρων ειδικοτήτων γιατρών, προκειμένου να γίνεται πάνω στα παραπεμπτικά σύγκριση τιμών για τις ίδιες εξετάσεις.
----------------------------------------
Πηγή:  dikaiologitika.gr
----------------------------------------