Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ευρωπαϊκή διάκριση για την αυτόματη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα

Τιμήθηκε με διεθνές βραβείο η εφεύρεση SEATRAC στην κατηγορία της καινοτομίας

Βραβείο «National Champion» κέρδισε η ομάδα της Tobea, η οποία εμπνεύστηκε και κατασκεύασε το σύστημα SEATRAC, που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, στον διαγωνισμό European Business Awards 2015-2016 στην κατηγορία «Innovation».

Το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού είναι η ψηφοφορία του κοινού για την ανάδειξη του «Public Champion» στην Ευρώπη.

Η Tobea καλείται να αναμετρηθεί σε ψήφους με εταιρείες από 33 ευρωπαϊκές χώρες. Για να αναδειχθεί η ελληνική εταιρεία στον διαγωνισμό, το κοινό μπορεί να ψηφίσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου εδώ.

Το SEATRAC είναι ένα πρωτοποριακό, βραβευμένο σύστημα και παράλληλα παγκόσμια πατέντα, που έχει εγκατασταθεί εδώ και επτά χρόνια σε πολλές παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Εξελίχθηκε στο εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Β. Κωστόπουλο και τον Δρ Γ. Σωτηριάδη.

Πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, μεταφέροντας τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος.

Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.
--------------------------------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ- Κική Μαργαρίτη
 --------------------------------------------------