Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Φυγή και λουκέτα: Μαζική έξοδος Ελληνικών επιχειρήσεων προς Βουλγαρία

Καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από το εκρηκτικό μείγμα capital controls και υψηλής φορολογίας 

Όλο και περισσότερες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από το εκρηκτικό μείγμα των capital controls, υψηλής φορολογίας και κοινωνικο-οικονομικής αστάθειας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μαζικά λουκέτα.


Αρκετοί μικρομεσαίοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ανοίγουν εταιρικούς λογαριασμούς σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπου έχουν συναλλαγές, για να μπορούν να πραγματοποιούν τραπεζικά εμβάσματα στους προμηθευτές τους ή να εισπράττουν από τους πελάτες τους. Κάποιοι προχωρούν και στο επόμενο βήμα λαμβάνοντας τη μεγάλη απόφαση να αποχαιρετήσουν τα πάτρια εδάφη.

«Με τη μεταφορά της έδρας της επιχείρησης στο εξωτερικό, οι επιχειρήσεις κερδίζουν σε σχέση με την εγχώρια οικονομία: πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ασφάλεια κεφαλαίων και ατελή μεταβίβαση κεφαλαίων», όπως επισημαίνει στην εφημερίδα πρόεδρος φοροτεχνικής- λογιστικής εταιρείας.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, πρώτη επιλογή είναι η Βουλγαρία λόγω απόστασης και χαμηλής φορολογίας. Ακολουθεί η Κύπρος και μετά χώρες όπως πΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο. Λιγότεροι επιλέγουν χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία, η εφημερίδα τονίζει πως οι αριθμοί για τις ελληνικές επιχειρήσεις που άνοιξαν εκεί μετά την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων «παίζουν»: από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια αναφέρουν πως φτάνουν στις 1000 ενώ ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος μιλά για 1000 έως 6000 επιχειρήσεις. Πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον παραπάνω αριθμό. Σύμφωνα με τον γενικό σύμβουλο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στη Σόφια Γιώργο Κουτσοδήμο, οι φήμες για ίδρυση 60.000 ελληνικών επιχειρήσεων δεν ευσταθούν. 

«Εκείνο που φαίνεται ότι συνέβη είναι ότι άνοιξαν 60.000 λογαριασμοί από ελληνικές επιχειρήσεις σε βουλγαρικές τράπεζες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των capital controls. Μάλιστα αυτοί οι λογαριασμοί φαίνεται ότι λειτουργούν, στερώντας δουλειές και έσοδα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που θα συνεχιστεί», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης στην εφημερίδα.
--------------------------------------
Πηγή:  Ελεύθερος Τύπος
--------------------------------------