Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Δεν άφησαν τον υπουργό να πάει στην Agrotica -Xημικά εναντίον αγροτών στο Βελλίδειο

Μπλόκο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τους αγρότες στη Θεσσαλονίκη, αφού ο ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου δεν θα εγκαινιάσει τελικά την έκθεση  AGROTICA.

Εξαγρωμένοι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μπροστά στην Εκθεση για να εμποδίσουν τον κ. Αποστόλου να φτάσει στο χώρο. Από το πρωί άρχισε να συγκεντρώνονται αγρότες, κραδαίνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ο Λευκός Πύργος «βούλιαξε» στα τρακτέρ.

Μάλιστα έξω από το συνεδριακό κέντρο στο Βελλίδειο σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και ΜΑΤ.

 
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να μην επιτρέψουν στους αγρότες να μπουν μέσα στο χώρο.

Μετά τις 17:00 το απόγευμα ανακοινώθηκε στους αγρότες ότι τελικά ο Υπουργός δεν θα εγκαινιάσει την έκθεση.

H οργή πλημμύρισε στη διαδήλωση και οι αγρότες το ...παράκαναν μεταφέροντας ένα φέρετρο με τον πρωθυπουργό.


Υπολογίζεται πως 15.000 αγρότες βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, επιστράτευσαν μέχρι και σκιάχτρα που έχουν στα χωράφια γράφοντας το μήνυμα «Δεν θα γίνουμε σκιάχτρα στην γη μας».
Οι αγρότες κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου ανάρτησαν πανό που έγραφαν «Μας στέλνετε στην Βουλγαρία», ενώ κάποιοι κόλλησαν και πωλητήρια στα τρακτέρ του ανέφεραν ως αιτία πώλησης της «φορολεηλασία».

Ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της 26ης Agrotica
Δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα εγκαίνια της 26ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, με τους διοργανωτές να προβαίνουν στη ματαίωσή τους λόγω του ασφυκτικού αποκλεισμού του κέντρου της πόλης από χιλιάδες (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 5.000) αγρότες και τα τρακτέρ τους, οι οποίοι διαδηλώνουν έως αυτήν την ώρα ενάντια στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.
Η κατάσταση έξω από τον χώρο της έκθεσης μύριζε μπαρούτι από νωρίς, με τους διοργανωτές να φοβούνται για μεγάλης κλίμακας επεισόδια, τη στιγμή που θα κατέφθανε στην εκδήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, που αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τους αγρότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από τη ΔΕΘ έχει γίνει και χρήση χημικών από την αστυνομία, έπειτα από μικροένταση που σημειώθηκε στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ κάηκε και ένα δέντρο.
Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν προγραμματιστεί για τις 19.00.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΘ-HELEXPO
«Η ΔΕΘ-HELEXPO, θέλοντας να διασφαλίσει το γεγονός ότι η AGROTICA είναι μια γιορτή του πρωτογενούς τομέα, μια συνάντηση του αγροτικού κόσμου και μια κορυφαία εκδήλωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σεβόμενη την επιλογή τους να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματα τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, αποφάσισε, προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA, να ματαιώσει την τελετή των εγκαινίων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Η Διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου που ήρθε στην πόλη μας για να εγκαινιάσει την έκθεση, καθώς επίσης και να ζητήσει συγνώμη από τους προσκεκλημένους για την αναστάτωση.

Προσκαλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή του πρωτογενούς τομέα στην 26η AGROTICA η οποία θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 31/01/2016».

Έκοψαν δική τους κορδέλα οι αγρότες

Σε μία συμβολική κίνηση προχώρησαν οι αγρότες που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.

Μόλις ενημερώθηκαν για τη ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica, εγκαινίασαν οι ίδιοι την Έκθεση κόβοντας μία κορδέλας της… Τροχαίας!


Από τις 10:00 το πρωί η Θεσσαλονίκη γέμισε τρακτέρ
Οι αγρότες έδωσαν ραντεβού στις 10.00 το πρωί στην Πλατεία της ΧΑΝΘ, απέναντι από την κεντρική πύλη της ΔΕΘ με σκοπό -τον οποίο και πέτυχαν-  να αποτρέψουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να τελέσει τα εγκαίνια της κλαδικής έκθεσης «AGROTICA 2016».

Τον Εθνικό Ύμνο έψαλαν οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, μετά τη ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica.

 

 

 

 

 

 
-------------------------------
Πηγή: iefimerida.gr
-------------------------------