Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Άνοδος στην τιμή του λακωνικού ελαιολάδου

Ανοδικά έχει κινηθεί τις τελευταίες µέρες η τιµή παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Πελοπόννησο, µε τα υψηλότερα επίπεδα να είναι στα 3,52 ευρώ το κιλό, στα οποία πωλήθηκε από τους Συνεταιρισµούς Αγίου ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς και Συκέας Λακωνίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Αναλυτικά, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγίου ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς σε δηµοπρασία που έγινε την Πέµπτη 14 Ιανουαρίου πούλησε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έναντι 3,52 ευρώ το κιλό. «Η πώληση αφορούσε 60 τόνους ιδιαίτερο ελαιόλαδο µε 0,24 οξύτητα, ποικιλίας Αθηνοελιάς», διευκρίνισε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Σωτήρης Κρητικός, λέγοντας, επίσης, ότι «οι υπόλοιπες τιµές που δόθηκαν ήταν στα επίπεδα των 3,42 και 3,40 ευρώ το κιλό».  Σηµειωτέον ότι η προηγούμενη πώληση του ίδιου συνεταιρισµού, πριν από περίπου ένα µήνα, ήταν στα 3,45 ευρώ το κιλό.

 
Λίγες έως τώρα οι δηµοπρασίες
Σε αυτές τις τιµές (3,52 ευρώ το κιλό) πούλησε, ύστερα από διαπραγµάτευση, 28 τόνους ελαιόλαδο, φρουτώδες και οξύτητας 0,19, ο Συνεταιρισµός Συκέας Λακωνίας, σε εµπόρους που απορροφούν µεγάλες ποσότητες. Όπως τονίζει ο διαχειριστής του, Σωτήρης Μπατσάκης, «όλες τις χρονιές το ελαιόλαδο του συνεταιρισµού έχει οξύτητα κάτω από 0,22 λόγω κυρίως της άµεσης έκθλιψης, την ίδια µέρα από τη συλλογή».

Υπενθυµίζεται ότι στις περισσότερες περιοχές της νότιας Λακωνίας πέρυσι την ίδια περίοδο η τιµή παραγωγού ήταν στα 3,40 ευρώ το κιλό. «Η ζήτηση είναι ικανοποιητική, η παραγωγή στη νότια Λακωνία φαίνεται κατά 50% περίπου µειωµένη από πέρυσι και τα πρώτα δείγµατα ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας, καλύτερης από την περσινή χρονιά», υπογραµµίζει ο γραµµατέας του Α. Σ. Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας. Όπως τονίζει, «φέτος έχουν γίνει πολύ λίγες δηµοπρασίες σε σχέση µε την περσινή χρονιά και η φετινή εµπορική δραστηριότητα είναι πολύ µικρότερη, καθώς αν και χτυπάνε τα τηλέφωνα, οι παραγωγοί δεν πουλάνε».
--------------------------------------
Πηγή: agronews.gr
--------------------------------------