Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση - Μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση

Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία Παππά, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας. Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση κατά τη συζήτηση, που κατέληξε σε ονομαστική ψηφοφορία.




Την τροπολογία υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν. Συνολικά ψήφισαν 256 βουλευτές. «Ναι» είπαν 153, «όχι» 101 και «παρών» 2.

Η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι στόχος της είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοτπικό τοπίο, κάτι που δεν έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια.

Η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας για αντισυνταγματική διάταξη, καθώς η απόφαση για τον αριθμό των αδειών θα λαμβάνεται πλέον από το Κοινοβούλιο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Επικρατείας και όχι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, από το ΕΣΡ.

Επίσης, η αντιπολίτευση εγκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για το γεγονός ότι δεν έχει δώσει στο Κοινοβούλιο τον αριθμό αδειών.

Η ΝΔ κατέθεσε δική της τροπολογία, με την οποία πρότεινε όλες οι αρμοδιότητες να επιστρέψουν στο ΕΣΡ, μεταξύ αυτών και του καθορισμού του αριθμού των αδειών, με τον Ν. Δένδια να δηλώνει ότι εάν γίνει αποδεκτή η προτεινόμενη ρύθμιση από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε το κόμμα του θα προστρέξει στην επιλογή των νέων μελών του ΕΣΡ (απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής).


Η σύγκρουση είναι μετωπική με την αξιωματική αντιπολίτευση να εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης με την οποία προβλέπεται ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα καθορίζεται όχι από τον υπουργό Επικρατείας, όπως προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, αλλά από την Ολομέλεια της Βουλής, δεδομένων δηλαδή των συσχετισμών δυνάμεων.

Η ΝΔ κατέθεσε δική της (αντι)τροπολογία με την οποία προτείνεται όλες οι αρμοδιότητες να επιστρέψουν στο ΕΣΡ, μεταξύ αυτών και του καθορισμού του αριθμού των αδειών, με τον Ν. Δένδια να δηλώνει ότι εάν γίνει αποδεκτή η προτεινόμενη ρύθμιση από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε το κόμμα του θα προστρέξει στην επιλογή των νέων μελών του ΕΣΡ (απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής).

Η αντιπαράθεση άγγιξε τα όρια με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδο να επιτίθεται στην κυβέρνηση και τον παριστάμενο κ. Παππά λέγοντάς του ότι «δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας» και «δεν θα κάνετε τη χώρα Πολωνία». «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει του Κοινοβούλιο τέτοιο που θα το μετατρέπει ο κάθε υπουργός σε χουντικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του υπουργού Επικρατείας που όρθιος στα υπουργικά έδρανα του φώναζε: «Να ανακαλέσεις! Θα έπρεπε να ντρέπεσαι! Κάτσε κάτω!».

«Εσένα ντροπή σου! Είσαι άσχετος και δεν θα κάνεις στη Βουλή ότι θες! Να μου μιλάς καλά, εδώ δεν θα τραμπουκίζεις!», του απάντησε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «σας έχουμε υποστεί και δεν μας φοβίζετε». «Είστε εχθροί της Δημοκρατίας και θα το πληρώστε από το λαό», πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι με την επίμαχη ρύθμιση «βγάζετε μόνοι σας τα μάτια σας», διότι, όπως εκτίμησε, «θα καταπέσει στην Ε.Ε.», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλετε να ελέγξετε τον χώρο της ενημέρωσης».

Αργότερα, όταν ο υπουργός Επικρατείας έλαβε τον λόγο για να απαντήσει στα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας, είπε ότι «υπάρχουν φράσεις που τους πολιτικούς τους ακολουθούν» και ζήτησε για άλλη μια φορά από τον κ. Λοβέρδο να ανακαλέσει τα περί χουντικού κοινοβουλίου, «διότι εσείς προσωπικά, εάν ο ομιλών είχε παρατείνει τις άδειες με μόνο δική του υπογραφή νύχτα ή με τροπολογία για να συνεχιστεί το καθεστώς της ανομίας, θα συμφωνούσατε», όπως του είπε.

Όσον αφορά την κριτική που δέχθηκε είπε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει κάνει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», επιμένοντας ότι βάσει του υφιστάμενου νόμου «η αρμοδιότητα διαγωνισμού βρίσκεται στο ΕΣΡ». «Αντιπαρέρχομαι τα περί υπουργού και καναλάρχη», είπε ο κ. Παππάς, δηλώνοντας ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη ώστε να μπει τέλος στην ανομία».

Νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «κλαυσίγελω». «Η τροπολογία είναι για γέλια και για κλάματα», είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό που ίσχυε ήταν ότι ο υπουργός μπορούσε να καθορίζει τον αριθμό των αδειών αλλά αυτό προϋπέθετε την αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ και την δημόσια διαβούλευση «και τώρα η κυβέρνηση μας φέρνει διάταξη νόμου που μας λέει ότι η Βουλή μπορεί να νομοθετεί». «Πράγματι! Τότε όμως γιατί δεν μας φέρατε τον αριθμό των αδειών για να νομοθετήσει η Βουλή;», διερωτήθηκε, ενώ με την τροπολογία «ακυρώνεται πλήρως το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη».

«Μας λέτε ότι προστατεύουμε την διαπλοκή. Σας λέμε: θέλετε να ψηφίσετε τροπολογία για τον αριθμό των αδειών; Ας πάει η αρμοδιότητα εκεί που πρέπει, στο ΕΣΡ και εμείς δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στην συγκρότησή του και να “ανοίξουμε” τον αριθμό των αδειών». «Όμως δεν θέλουν να χτυπήσουν την διαπλοκή, θέλουν να φτιάξουν την δική τους διαπλοκή», υπογράμμισε. Απαντώντας του ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε ότι «αν δοθούν απεριόριστες άδειες θα καθοδηγήσουμε με απόλυτη ευθύνη της Βουλής και το νέο φάσμα σε νέα ατελείωτη διαπλοκή».

Στην «κόντρα» ενεπλάκη και η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας αποκαλώντας τον «υπερκαναλάρχη». «Γιατί πήρατε την αρμοδιότητα του ΕΣΡ και την πήγατε στον κ. Παππά που δεν τον λες ανεξάρτητο;», διερωτήθηκε η βουλευτής, δίνοντας την δική της απάντηση: «Θέλατε να ελέγξετε την ενημέρωση και ότι την “διαπραγμάτευση” θα την κάνει ο έμπιστος του Πρωθυπουργού». Επίσης είπε ότι «το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” ο κόσμος δεν το λέει ανεξαρτησία αλλά αυταρχισμό και καθεστωτική νοοτροπία», ενώ για την ουσία της τροπολογίας είπε ότι «η Βουλή δεν είναι πλυντήριο». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο «σποτ» που προβλήθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, λέγοντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Με τον κ. Παππά υπεύθυνο κι εσάς να τον ξεπλένετε θα βλέπουμε πολλά τέτοια σποτάκια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να προσυπογράψει την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του «και δεσμεύομαι ότι αμέσως θα προστρέξουμε στην επιλογή των νέων μελών χωρίς καμία απαίτηση για πρόσωπα και παζάρι», όπως είπε και κάλεσε τον κ. Παππά να αποσύρει την δική του διάταξη. «Θέλουμε να ρυθμίσουμε ένα τοπίο που έχει βασανίσει την παράταξή μας και έχει βλάψει την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο βουλευτής του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης λέγοντας ότι «η βάση της διαπλοκής έγκειται στον καθορισμό του αριθμού των αδειών». «Αν θέλουμε να μην υπάρχει διαπλοκή χρειάζονται προϋποθέσεις. Εκεί θα πρέπει να αναγκάσετε το ΕΣΡ να ελέγχει για να μην αφήνει ζημιογόνα ΜΜΕ που μπορούν να κερδίζουν μόνο με τις σχέσεις με την πολιτική εξουσία», είπε, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ότι είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα».

Σημειώνεται πάντως ότι το Ποτάμι δεν συντάχθηκε με το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας αν και διαφωνεί με την τροπολογία την οποία, όπως διευκρίνιζαν βουλευτές του κόμματος, καταψηφίζει.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπ. Λάππας αντέκρουσε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας λέγοντας ότι «αποκαθιστά όχι μόνο μια πολιτική και οικονομική αλλά και νομική και συνταγματική ανωμαλία». Τελικώς, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειρε η ΝΔ απορρίφθηκε.
--------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
--------------------------