Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Έγιναν πράξη οι υποσχέσεις του ΥΕΘΑ για τους στρατιωτικούς ιατρούς στις απομεμακρυσμένες περιοχές

Σύμφωνα με τα επίσημα Πρακτικά της ΞΣΤ΄, 28 Ιανουαρίου 2016, Αριθ. Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόμου: Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις


..........................................

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 8
Αναγνώριση χρόνου στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης ως υπηρεσίας υπαίθρου

1. Οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις Π.Ε.Δ.Υ. – Περιφερειακών Ιατρείων, Π.Ε.Δ.Υ.- Κέντρων Υγείας και Γενικών Νοσοκομείων –
Κέντρων Υγείας άγονων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών, εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από το Υπουργείο Υγείας. Η τοποθέτηση γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας, εφόσον οι επιχειρησιακές και οι υπηρεσιακές ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το επιτρέπουν.

2. Το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης στις υπηρεσίες και στους φορείς της παραγράφου 1, αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, συμπεριλαμβανόμενης και της προεκπαίδευσης
της υπηρεσίας υπαίθρου. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας, ο πτυχιούχος ιατρικής παραμένει εφόσον το επιθυμεί στο αγροτικό ιατρείο ή το περιφερειακό ιατρείο Κέντρου Υγείας που υπηρέτησε ως οπλίτης έως τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου υπηρεσίας υπαίθρου με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

3. Οι οπλίτες ιατροί της παραγράφου 1 δικαιούνται, πλέον της προβλεπόμενης αμοιβής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις οριζόμενες από το Υπουργείο Υγείας μηνιαίες αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και την αποζημίωση για τις πραγματοποιηθείσες εφημερίες,
το οποίο και τις καταβάλλει από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του πιστώσεις.

4. Με αποφάσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων καθορίζεται η διοικητική υπαγωγή των οπλιτών της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ο αριθμός τους ανά ΕΣΣΟ και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
....................................
Θυμίζουμε εδώ τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ κ.Καμμένου κατά την επίσκεψη του στο νησί σχετικά με την τοποθέτηση στρατιωτικών ιατρών σε απομεμακρυσμένες περιοχές, όπως είχε δημοσιευθεί στο δημοσίευμα μας "Δήλωση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα με γιατρούς των Ενόπλων Δυνάμεων για ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους":  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ακούσαμε πριν από λίγο να μας ανακοινώνετε ότι επαναφέρετε το θεσμό των στρατιωτικών ιατρών στα απομακρυσμένα μέρη της χώρας μας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, είπα ξεκάθαρα, ότι διερευνούμε το πώς θα μπορέσουμε καλύτερα να εξυπηρετούμε ανάγκες, ιδίως των νησιών. Μία από τις σκέψεις είναι σε ιδιαίτερες περιοχές, που δεν υπάρχουν αγροτικοί ιατροί - δεν πάμε να υποκαταστήσουμε το κράτος - και υπάρχουν διαθέσιμοι στρατεύσιμοι ιατροί οι οποίοι έχουν την εμπειρία να κρατήσουν ένα νησί, θα καλύπτουμε τέτοιου είδους ανάγκες, όπως επίσης και με αποστολές γιατρών αρκετών ειδικοτήτων. Δεν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να αντικαταστήσουν το κράτος, για να είμαστε σαφείς. Θα καλύπτουν μερικές από αυτές τις ανάγκες και βεβαίως μέχρι το Υπουργείο Υγείας και το κράτος να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη που μας δήλωσε τα εξής: 

"Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή καθώς ένα πάγιο αίτημα του Δήμου μας αλλά και πολλών νησιωτικών Δήμων έγινε επιτέλους πραγματικότητα. 

Η ψηφιση Νόμου για την επαναφορά του θεσμού των στρατευσίμων ιατρών στα μειονεκτικά περιφερειακά ιατρεία και τα απομακρυσμένα νοσοκομεία της περιφέρειας απετέλεσε πρότασή μας για την οποία πιέσαμε πολύ ενώ προσωπικά έκανα πολλές δημόσιες παρεμβάσεις καθώς και ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του ΥΠΑΜ κ. Καμμένου στα Κύθηρα και Αντικύθηρα τον Μάρτιο του 2015. 

Ελπίζω οι σχετικές διαδικασίες μετά την ψήφιση του Νόμου να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς και σύντομα να επιλυθεί το θέμα της απουσίας γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία της Χώρας"
------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------