Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Περνάμε τον κάβο και γλιτώσαμε ή μπροστά μας ξέρα;

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι αν περάσουν το ασφαλιστικό από την Βουλή θα μπορέσουν στην συνέχεια να αναδιοργανωθούν και να υποδεχτούν την… ανάπτυξη. Εκείνο που γίνεται όλο και πιο φανερό είναι ότι η αγάπη για την εξουσία (θεμιτή για κάθε πολιτικό ον και σχηματισμό) έχει μετατραπεί σε παράφορο έρωτα. Κι αυτό τους απομακρύνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο από τα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα του κόσμου.



Η λογική που διέπει την σκέψη  των στελεχών που πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα είναι απλή ή τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται: Αν περάσουν τον κάβο του ασφαλιστικού, δεν έχουν άλλα θέματα να τους απειλούν. Οι προεδρικές εκλογές είναι μακριά και ο Προκόπης ο Παυλόπουλος είναι φίλος του Αλέξη Τσίπρα. Άρα από εκεί δεν υπάρχει «κίνδυνος».

Επίσης, η έξοδος από την συνθήκη Σένγκεν δεν είναι τόσο αρνητικό γεγονός όσο το παρουσιάζουν οι ακροδεξιοί νεοφιλελεύθεροι θύλακες, όπως ονομάζονται εκείνοι που συνεχίζουν να ασκούν αντιπολίτευση. Αντίθετα, το κλείσιμο των συνόρων θα αποτρέψει  τους πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα. Το πιστεύουν!

Αλλά και να μην γίνουν απόλυτα πιστευτοί, δεν τους απασχολεί. Ο λαός μπορεί να συνεχίσει να ενημερώνεται από τα non paper του Μαξίμου! Τι στο καλό πληρώνουμε την ΕΡΤ έναν σκασμό λεφτά; 

Όσα ξοδεύουν στην Μεσογείων για την παραγωγή του πολύτιμου δελτίου ειδήσεων που παρουσιάζουν και περιμένει όλος ο λαός κάθε βράδυ καρτερικά στις οθόνες του, τόσα πληρώνουν και όλοι οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Να μην πιάσουν τόπο τα λεφτά του ελληνικού λαού; Όχι ότι η ΕΡΤ από μόνη της κρατάει τις Θερμοπύλες της αριστεροσύνης. Φροντίζουν γι’ αυτό πρώην καμαριέρες του Άκη και τρωκτικά των υπηρεσιών.

Να μην ξεχάσουμε και την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι για το μέσο κυβερνητικό στέλεχος  η μητέρα που οφείλει πάντα  να περιθάλπει με στοργή το παιδί της. Αν η μάνα δεν ενδώσει, τότε είναι μία «κακή μάνα»! Σύμφωνα με το σκεπτικό των κυβερνητικών, λοιπόν, η Ευρώπη είναι «υποχρεωμένη» να  κάνει κάποιες υποχωρήσεις, κυρίως με το αγροτικό. Στο κάτω-κάτω της γραφής το συνολικό κόστος είναι περί τα 40 ως 50 εκατομμύρια ευρώ, ψίχουλα στο μυαλό των Ελλήνων πολιτικών. 

Και επειδή αυτό από μόνο του δεν φτάνει, έχουν καταγράψει στο βιβλίο των προσδοκιών και το bonus για το χρέος! Για έναν μεταφυσικό λόγο έχουν ποντάρει πάρα πολλά στο χρέος. Πιστεύουν ότι αν κάποιος εξαφανίσει το χρέος θα εξαφανίσει και την μιζέρια από την ζωή μας. Τέλος πάντων, αν όλα αυτά συμβούν, τότε είναι βέβαιο ότι όλα θα τελειώσουν όπως ακριβώς και στις ιστορίες του Αστερίξ. 

Θα στήσουν ένα τριήμερο γλέντι στην Πλατεία Συντάγματος με νταούλια και με Ζουρνάδες! Υπό την διεύθυνση του Πάνου του Καμμένου, βεβαίως-βεβαίως. Ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, οι Γάλλοι χρησιμοποιούν μία έκφραση: «Είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό»!

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει κάποιος να απαντήσει είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να περάσει το ασφαλιστικό. Το δεύτερο αν πραγματικά πιστεύει ότι αυτό το ασφαλιστικό είναι η λύση στο πρόβλημα ή ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της δυσπιστίας των πολιτών έναντι της κρατικής εξουσίας. Αν συμβαίνει το δεύτερο, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα θα το βρούμε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και πάλι μπροστά μας. Κι ίσως πιο σύντομα απ’ ότι πιστεύουν πολλοί.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αν κατορθώσει να περάσει τον κάβο, όλα θα είναι εύκολα στην συνέχεια. Η ερώτηση είναι με τι κόστος στην κοινωνία. Κι αυτό διότι η απώλεια της πολιτικής νομιμοποίησης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει μία κυβέρνηση. Ακόμη κι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να μην ανοίξει τα μάτια του μέχρι το τέλος της θητείας του.

Για την Ευρώπη ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Όσες αναλύσεις έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο από τα στελέχη του Μαξίμου έχουν αποδειχτεί κατώτερες των περιστάσεων. Πέφτουν συνεχώς έξω, επειδή ακριβώς δεν μπορούν να αντιληφθούν πως ακριβώς σκέφτονται οι άλλοι για μας. Η Ευρώπη δεν έχει λόγο να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, όταν δεν έχουν εγγυήσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα σε όλα τα κρίσιμα θέματα που τους απασχολούν. Πρακτικά δεν έχουν κάτι να κερδίσουν οι Ευρωπαίοι. Αντίθετα, οι πολιτικοί που θα δώσουν χωρίς να εξασφαλίσουν κάποια υποφερτά ανταλλάγματα θα πρέπει να απολογηθούν στο δικό τους εκλογικό σώμα…

Το προσφυγικό είναι ένα ακόμη αγκάθι για την Ευρώπη. Κι η Ελλάδα το έχει αντιμετωπίσει με πρωτοφανή επιπολαιότητα. Να μην επαναλάβουμε όλα όσα έχουν συμβεί. Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι ότι σήμερα κινδυνεύουμε να χρεωθούμε και λογαριασμούς που δεν είναι δικοί μας! Το πώς μπορεί κάποιος να δει κάτι θετικό στην έξοδο από την συνθήκη του Σένγκεν, αυτό μας ξεπερνά!

Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι το ελατήριο έχει πιεστεί υπερβολικά προς τα κάτω. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα εκτοξευτεί αυτόματα προς τα πάνω. Η υπερβολική πίεση μπορεί να προκαλέσει και το σπάσιμο του ελατηρίου! Τα στελέχη της κυβέρνησης αρνούνται για λόγους ιδεοληπτικούς λόγους να αντιμετωπίσουν μία πραγματικότητα: Η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων και η δράση των επενδυτών στηρίζεται στην εδραίωση της εμπιστοσύνης.
----------------------------------------------
Πηγή: liberal.gr-Θανάσης Μαυρίδης
----------------------------------------------