Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Στη Λέσβο το πρώτο «μπαϊπάς» εγκεφάλου στην Ελλάδα

Νέους δρόμους στην αντιμετώπιση πολύ δύσκολων περιστατικών στον εγκέφαλο, όπως γιγαντιαία ανευρύσματα, στένωση αρτηρίας ή όγκους, που μέχρι τώρα πραγματοποιούνται μόνο σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, άνοιξε μια πολύ δύσκολη επέμβαση για την αιμάτωση εγκεφάλου που πραγματοποιήθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Την επέμβαση έκανε ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, ένας συμβασιούχος γιατρός, ο οποίος από το 2011 που βρίσκεται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης πραγματοποίησε σειρά δύσκολων επεμβάσεων που ποτέ, επίσης, δεν πραγματοποιήθηκαν σε ένα σε νησιωτικό περιφερειακό νοσοκομείο σαν αυτό της Μυτιλήνης.

«Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε δημόσιο νοσοκομείο σε πανελλαδικό επίπεδο», είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, συμπληρώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή έχει στο πλευρό του τη διοίκηση του νοσοκομείου για την προμήθεια υλικών και την οργάνωση των χειρουργείων για τέτοια δύσκολα περιστατικά.

Στη συγκεκριμένη επέμβαση, το πρόβλημα 60χρονου ασθενούς, ο οποίος ήδη βγήκε από το Νοσοκομείο και γύρισε σπίτι του εντοπιζόταν στην αιμάτωση του εγκεφάλου η οποία ήταν ελλιπής και εφαρμόστηκε η μέθοδος μπαϊπάς εγκεφάλου.

Ας σημειωθεί ότι η σπουδαιότητα της δυνατότητας πραγματοποίησης τέτοιων επεμβάσεων στη Λέσβο δεν περιορίζεται μόνο στο επιστημονικό επίπεδο, αλλά και στο κοινωνικό, αφού η πρόσβαση αδύναμων οικονομικά πολιτών σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι απαγορευτική, ενώ μειώνεται και η ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών τους στην αναζήτηση και μετάβαση σε νοσοκομεία εκτός νησιού.

Ικανοποιημένος και ο ίδιος για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών του, ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης σημείωσε πως «χωρίς να παλέψει ο καθένας από μας προσωπικά, δεν πρόκειται να προκόψει ετούτος ο τόπος».
------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
------------------------