Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Η ιατρική ειδικότητα,  η εξειδίκευση στο συγκεκριμένο  τομέα,  αλλά και η άδεια λειτουργίας ενός χώρουθα πρέπει να είναι  το πρώτο κριτήριο  για όσους  επιλέγουν κάποιον ειδικό  για  θεραπεία αισθητικής ιατρικής!

Αυτό τονίζουν οι Έλληνες δερματολόγοι με αφορμήτην είδησηγια κέντρο ομορφιάς-ευεξίας που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα χωρίς σχετική άδεια λειτουργίας αλλά και τον πρόσφατο θάνατο της 28χρονης Βραζιλιάνας  καλλονής Ρακέλ Σάντος. Η τελευταία πέθανε εξαιτίας επιπλοκών μετά από ενέσεις υλικού αγνώστου προέλευσης για την εξαφάνιση των ρυτίδων!

 «Οι θάνατοι από τέτοιου είδους θεραπείες μπορεί να είναι εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν» τονίζει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος και  γενική γραμματέας της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων και προσθέτει.

 «Προσοχή λοιπόν , γιατί αρκετές φορές και στην χώρα μας , παρά την ενημέρωση  που υπάρχει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξαπατούνται από μη ειδικούς. Για το λόγο αυτό  η ιατρική ειδικότητα, αλλά και η εξειδίκευση στον συγκεκριμένο  τομέα, θα πρέπει να είναι  το πρώτο κριτήριο  για όσους  επιλέγουν κάποιον ειδικό  για  θεραπεία αισθητικής ιατρικής!».

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει  έρευνα  της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής  (έγινε  το 2015), στοιχεία της οποίας ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα  λοιπόν με την έρευνα το πρώτο κριτήριο επιλογής του ειδικού ,αυτών που κάνουν αισθητικές θεραπείες , σε ποσοστό  39%,  ήταν  η  ιατρική ειδικότητα , δεύτερο   το κόστος  σε ποσοστό  32% και τρίτο η σύσταση από άλλο γιατρό  σε ποσοστό 29%.
                      
ΚΡΙΤΗΡΙΑ   ΕΠΙΛΟΓΗΣ     ΓΙΑΤΡΟΥ

Τα κριτήρια με τα οποία  πρέπει  να επιλέγουμε το δερματολόγο γιατρό   με εξειδίκευση, ο οποίος  θα εκτελέσει μια αισθητική θεραπεία, σύμφωνα με την  Δρ Αμαλία Τσιατούρα  είναι να :

● Έχει την ειδικότητα του δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού     
●Διαθέτει   άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να  είναι μέλος του οικείου ιατρικού συλλόγου και  το ιατρείο ή η κλινική να διαθέτει άδεια λειτουργίας. 
●Υπάρχουν  συστάσεις από ικανοποιημένους ασθενείς, οι οποίοι να πιστοποιούν την επαγγελματική του εξειδίκευση και εμπειρία,
● Είναι  μέλος σε ελληνικές και ξένες επιστημονικές εταιρείες (Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, EADV, AADκ. ά). Η αναγνωρισιμότητα δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής,
●Συνεργάζεται με αξιόπιστες εταιρείες για τις ενέσιμες θεραπείες που κάνει, καθώς  είναι  πολύ σημαντικό τα ενέσιμα υλικά και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται να είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση(CE) .

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ      ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ


Η αλματώδης ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου κυρίως στον δυτικό κόσμο,  οι επαγγελματικές  ανάγκες και τα πρότυπα ζωής, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, έχουν οδηγήσει έναν στους δυο ανθρώπους (γυναίκες κι άνδρες) να  σκέφτονται  να κάνουν κάποια αισθητική θεραπεία-επέμβαση. Κι αυτό γιατί επιθυμούν να:
  • Δείχνουν νέοι κι όμορφοι για την ηλικία τους
  • Είναι πιο ελκυστικοί
  • Έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και επαγγελματική εξέλιξη
«Η  σωστή επιλογή  της κατάλληλης ενέσιμης θεραπείας  είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να γίνεται    αποκλειστικά από εκπαιδευμένο  και καταρτισμένο γιατρό (δερματολόγο η πλαστικό χειρουργό)»εξηγεί ηΔρ Αμαλία Τσιατούρα και προσθέτει  «Επίσης  ο ενδιαφερόμενος για θεραπεία  πρέπει να ενημερώνει το γιατρό  για τα φάρμακα που λαμβάνει  και για τα τυχόν προβλήματα υγείας που έχει».

Τα στοιχεία της  έρευνας  δείχνουν ότι στις ΗΠΑ οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι  επιλέγουν δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό  για το μπότοξ και το υαλουρονικό.

Οι πιο δημοφιλείς θεραπείες αισθητικής ιατρικής είναι:
  • Aποτρίχωση με laser: Το laserείναι η πιο σύγχρονη και η μόνη οριστική μέθοδος αποτρίχωσης. Προσοχή! «Αρκετοί δυστυχώς βαφτίζουν λέιζερ άλλες συσκευές εκπομπής φωτός που έχουν διαφορετική λειτουργία, όπως το IPL. Γι’ αυτό το κόστος στη δεύτερη περίπτωση είναι πιο χαμηλό»εξηγεί η γενική γραμματέας της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων .
  • Δερματολογικός καθαρισμός : Ο δερματολογικός καθαρισμός με μικροδερμοαπόξεση και φαγεσωροεξαγωγέα είναι πολύ ανώτερος από την εφαρμογή ατμού που ερεθίζει το δέρμα, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και τη ροδόχρου νόσο.
  • Fractionallaser, αυτόλογη μεσοθεραπεία PRPκαι χημικά peelings: Γίνονται   μόνο από εξειδικευμένους   δερματολόγους. Διαφορετικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.
  • Ιατρικές θεραπείες λιπογλυπτικής και laserλιποαναρρόφησης: Έχουν αποτέλεσμα και ασφάλεια μόνο στα χέρια ειδικών δερματοχειρουργών και πλαστικών χειρουργών.             
ΤΟ  ΚΟΣΤΟΣ  ΤΩΝ  ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ  ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Το κόστος για τις θεραπείες   ομορφιάς πολλές φορές έχει μεγάλες   αποκλίσεις  και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το δόλωμα για την εξαπάτηση  πολλών ανθρώπων. Πολλοί  είναι οι παράγοντες που το διαμορφώνουν και γι αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 «Συνήθως το κόστος της θεραπείας  επηρεάζεται από παραμέτρους όπως η ποιότητα του υλικού, η προέλευσή του, η δόση του φαρμάκου και η αραίωση που χρησιμοποιείται, η τεχνολογία (π.χ. το laserαποτρίχωσης alexandriteτελευταίας γενιάς είναι πιο ακριβό από τη φωτόλυση IPLκλπ.)»  καταλήγει η Δρ Τσιατούρα.
--------------------------------------------
Πηγή: cosmeticdermamedicine.gr
--------------------------------------------