Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΔΗΛΑΒΕΡΗΣ.

Χθές εγκαινιάστηκε στον Καραβά το αναπαλαιωμένο ιατρείο που ίδρυσε ο μεγάλος ευεργέτης Ευστάθιος Δηλαβέρης το 1924.

Στο βιβλίο μου: "ΠΟΤΑΜΟΣ ιστορία και εικόνες" γράφω σχετικά: "Η μεγάλη αγάπη του Δηλαβέρη ήταν ο πανέμορφος Καραβάς.
Το χωριό των μεγάλων ευεργετών που η αψίδα στην είσοδό του σε αυτούς είναι αφιερωμένη.

 
Το 1924 ίδρυσε Ιατρείο, το εξόπλισε και το συντήρησε για να έρχεται γιατρός να εξετάζει τους συγχωριανούς του.

Σήμερα στην μικρή πλατεία του Αγίου Χαραλάμπους του Καραβά στέκει ακόμα το κτήριο.
Σώζεται και η σφραγίδα του ιατρείου με το πρόσωπο τού ιδρυτή του χαραγμένο.

Στην Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους ο Δηλαβέρης άφησε γενναίο ποσό για να μνημονεύεται τις Κυριακές τ’ όνομά του.

Στον γυναικωνίτη της «φυλάσσεται» πορτρέτο του φτιαγμένο από επιφανή καλλιτέχνη, που καρτερικά αναμένει να τοποθετηθεί σε καλύτερη θέση.

" Η ικανοποίηση όλων μας δικαιολογημένη. Μ Π Ρ Α Β Ο !!!
---------------------------------
Κοσμάς Μεγαλοκονόμος
---------------------------------



Ευστάθιος Κρίτωνος Δηλαβέρης, βιομήχανος

Ο Ευστάθιος Δηλαβέρης γεννήθηκε στον Καραβά Κυθήρων το 1855. Νεαρός,  20 ετών, ήρθε στον Πειραιά και έγινε  κοσμηματογράφος  (ζωγραφική οροφής) και   εργολάβος οικοδομών.

Το 1888 επιδόθηκε στην ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα εργοστασίου κατασκευής μωσαϊκών πλακών στη διασταύρωση των οδών Χαϊδαρίου και Κάστορος.

Μετά από δέκα χρόνια επεκτάθηκε στην κεραμοποιεία με νέα εργοστάσια.
Το εργοστάσιο «Ευρωπαϊκών Κεράμων και Μωσαϊκών Πλακών» στην οδό Θηβών, στη  Νίκαια -Παλιά Κοκκινιά λειτούργησε για πρώτη φορά το 1902.
Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα το οποίο με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Πολιτισμού το 2002 (, ΦΕΚ Δ 481/2002 ) κηρύχτηκε διατηρητέο.

Την εποχή εκείνη η οικονομική του δύναμη αυξήθηκε εκπληκτικά.

Με   πλάκες Δηλαβέρη έχουν στρωθεί πολλά δημόσια κτίρια όπως το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, η Ιερατική Σχολή, η πρώην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το Νοσοκομείο Παίδων, Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά, το Τζάννειο Νοσοκομείο, η Βασάνειος Ναυτική Σχολή, το Ακταίον στο Φάληρο, το Μουσείο των Δελφών και άλλα.

Ο Ευστάθιος Δηλαβέρης αναδείχθηκε δια των δωρεών του τις οποίες έκανε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Τζάννειο Νοσοκομείο Πειραιά με πτέρυγα που ανήγειρε, το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Πειραιά, τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και το νησί των Κυθήρων.
Ίδρυσε ιατρείο στο Καραβά, βοήθησε χρηματικά στην κατασκευή παρθεναγωγείων, χρηματοδότησε την κατασκευή του δρόμου Καραβά – Αγίας Πελαγίας και ενίσχυσε το Γυμνάσιο Κυθήρων.

Το 1935 αποφάσισε  να επεκτείνει τις δραστηριότητές του κατασκευάζοντας ένα νέο εργοστάσιο πλίνθο-κεραμοποιίας στη  Λεύκα το οποίο λειτούργησε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970, λίγο μετά το θάνατο του  Κρίτωνα [26 Φεβ. 1972].

Την  1 Οκτ. του 2003 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανώνυμων Εταιριών η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «Κεραμουργική Βιομηχανία ΚΡΙΤΩΝ ΕΥΣΤ. ΔΗΛΑΒΕΡΗΣ ΑΕ», με την οποία αποφασίστηκε η λύση της εταιρίας και η θέση της σε εκκαθάριση.

Πέθανε στον Πειραιά την 1η Αυγούστου 1936.