Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η Πρωτοβουλία παρουσιάζει πρόταση για άμεση λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης

Την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ο αρχηγός της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας Βύρων Πρωτοψάλτης κατέθεσε στον Δήμο την ακόλουθη πρόταση σχετικά με την εθελοντική λειτουργία και διαχείριση της δημοτικής βιβλιοθήκης στα Κοντολιάνικα.

Την πρόταση στηρίζουν και άλλοι εμπλεκόμενοι ή έχοντες άμεσο συμφέρον φορείς, όπως η Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων, η Αναγνωστική Λέσχη και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.
 
Πιστεύουμε ότι η πρόταση αποτελεί πρακτική, αποτελεσματική και προπάντων άμεση λύση η οποία δεν επιβαρύνει τον δήμο ούτε οικονομικά, ούτε οργανωτικά, παρά αντιθέτως τον απαλλάσσει από μια μεγάλη ευθύνη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή θα την αποδεχθεί με ειλικρίνεια και πως θα ανταποκριθεί γρήγορα και θετικά.

 

 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δήμος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και ελλείψεως προσωπικού. Τα πολύ σοβαρά όμως αυτά προβλήματα δεν σημαίνει πως οφείλει να παραλύσει κάθε πολιτιστική δραστηριότητα.
 
Το κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκη στα Κοντολιάνικα είναι έτοιμο εδώ και μήνες, ενώ ο απαραίτητος εξοπλισμός βρίσκεται και αυτός στη θέση του χάρη στη γενναιοδωρία των Κυθηρίων της Αμερικής. Είναι φυσικά προφανές ότι με την ισχύουσα οικονομική κατάσταση δεν είναι δυνατή η πρόσληψη προσωπικού και η λειτουργία υπό κανονικούς όρους της βιβλιοθήκης.
 
Εντούτοις, η λειτουργίας της βιβλιοθήκης, προπάντων εν όψει της οριστικής διακοπής λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης Λειβαδίου, κρίνεται απαραίτητη τόσο για πολιτισμικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.
 
Λύση στο δίλημμα αυτό έρχεται να προσφέρει, και μάλιστα άμεσα, ο εθελοντισμός. Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων, τους Σύλλογους Γονέων και Κηδεμόνων, την Αναγνωστική Λέσχη και άλλους φορείς, καταθέτει επισήμως πρόταση για τη διοργάνωση και στελέχωση της βιβλιοθήκης σε εθελοντική βάση, φυσικά πάντοτε για λογαριασμό του Δήμου και υπό την επίβλεψή του.
 
Εξαιρετικά ουσιώδης θεωρείται η συμμετοχή στην πρόταση αυτή της κας Μαίρης Καλλιγέρου, επί σειρά ετών υπεύθυνης της Παιδικής Βιβλιοθήκης και ως εκ τούτου το άτομο με τη μεγαλύτερη σχετική πείρα στο νησί μας. Εξίσου σημαντική είναι η προοπτική της δωρεάς όλων των συλλογών της Παιδικής Βιβλιοθήκης στη Δημοτική ΒΙβλιοθήκη, δηλαδή 7.500 βιβλίων καθώς και άλλο σχετικό υλικό.

Το σχήμα που προτείνεται είναι η άμεση συγκρότηση Επιτροπής Εθελοντικής Διαχείρισης Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτελούμενη από ενεργούς εθελοντές υπό την προεδρία δημοτικού συμβούλου. Η επιτροπή αυτή, η οποία μπορεί να συγκροτηθεί σε διάστημα ολίγων ημερών, θα είναι σε θέση να αναλάβει τις εξής εργασίες: 
  • Διευθέτηση του χώρου
  • Τακτοποίηση και τοποθέτηση βιβλίων στα ράφια σύμφωνα με τις αρχές του συστήματος Dewey
  • Καταλογογράφηση των βιβλίων
  • Λειτουργία της βιβλιοθήκης με τακτικό ωράριο δύο τουλάχιστον φορές την εβδομάδα
  • Καθαριότητα
  • Σε συνεργασία με άλλους φορείς και ιδιώτες, διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με το βιβλίο όπως παρουσιάσεις, αναγνωστική λέσχη, κ.λπ.  
Σημειωτέον πως χάρη σε προσωπικές επαφές των εθελοντών με πολιτισμικούς φορείς και εκδοτικούς οίκους εκτός Κυθήρων, αλλά και με Κυθήριους της διασποράς και φίλους των Κυθήρων, θα μπορέσει ανέξοδα να εμπλουτισθεί με καινούργια και χρήσιμα βιβλία η βιβλιοθήκη.
 
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να διατίθενται προς πώληση οι εκδόσεις του Δήμου και της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών.
 
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 27/6/2011