Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Στις 7 Ιουνίου οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον φετινό εξεταστικό «μαραθώνιο» των υποψηφίων που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στις 7 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους απόφοιτους των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι αποτελούν και μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, ενώ μία ημέρα νωρίτερα -στις 6 Ιουνίου- στη «μάχη» των πανελλαδικών θα ριχτούν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). 

Τα αποτελέσματα με τους βαθμούς που θα συγκεντρώσουν οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις όλων των κατηγοριών θα εκδοθούν από το υπουργείο Παιδείας στις 29 Ιουνίου.

Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας προβλέπει τα εξής:

Γενικά Λύκεια: Οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ τάξης των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 11 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου για τους ασθενείς μαθητές. Θα ακολουθήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις από τις 7 Ιουνίου έως τις 19 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι με νόμο (4452) που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης, αλλά και των υπόλοιπων τάξεων. Με τον ίδιο νόμο, καθιερώνεται για πρώτη φορά τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του Λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Επαγγελματικά Λύκεια: Οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ τάξης ΕΠΑΛ θα αρχίσουν στις 11 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 21 Ιουνίου.

Ειδικά μαθήματα ? Πρακτικές δοκιμασίες: Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των υποψηφίων για εισαγωγή σε τμήματα Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα, θα διενεργηθούν από τις 22 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου. Για τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα ΤΕΦΑΑ ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας ορίζεται το διάστημα από 21 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου.

Γυμνάσια: Στα γυμνάσια, φέτος τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στο τέλος και όχι στα μέσα Μαΐου, όπως συνέβαινε έως πέρυσ. Επίσηςι,θα μειωθούν δραστικά -σε 4 έναντι 12 έως 14- τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές όλων των τάξεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου και τα αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 12 Ιουνίου. Από τις 13 Ιουνίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για όσους μαθητές μείνουν μετεξεταστέοι οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ξανά εξετάσεις το διάστημα από 26-28 Ιουνίου.

Χθες, το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε ανάλογες αλλαγές, π.χ. μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης, για τους μαθητές που θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά στη Β΄ και Γ΄ τη Λυκείου και θα είναι οι τελευταίοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη ριζική αναμόρφωση του Λυκείου και του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, προτού τελειώσει η τρέχουσα σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά τους απόφοιτους του Γυμνασίου, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα «εγκαινιάσουν» τις αλλαγές.
--------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Χαρά Καλημέρη 
--------------------------------------------