Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Η σουηδική κυβέρνηση 'παρακαλά' τους πολίτες, να μην πληρώνουν έξτρα φόρους

Η σουηδική κυβέρνηση έχει "πρόβλημα", αφού φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καταβάλλουν, με δική τους θέληση, επιπλέον φόρους. Γιατί το κάνουν, ποιο είναι το κίνητρο και ποιο το κέρδος τους

Μπροστά σε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα βρίσκεται η κυβέρνηση στη Σουηδία, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, συλλέγει πάρα πολλούς φόρους από τους πολίτες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κράτος βρέθηκε να έχει σημαντικό πλεόνασμα το 2016, ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο κατά το ήμισυ οφείλεται στην υπέρ το δέον καταβολή φόρων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Το παράδοξο δημοσιονομικό γεγονός αιτιολογείται, από ένα "παραθυράκι" στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία, αποφέρει κέρδος για τους φορολογούμενους.

Στη Σουηδία, τα τελευταία χρόνια, οι τραπεζικές καταθέσεις, λόγω των αρνητικών επιτοκίων, έχουν ως αποτέλεσμα οι καταθέτες είτε να έχουν οριακό κέρδος είτε να είναι μείον.

Εάν όμως, καταθέσουν φόρους μεγαλύτερους από αυτούς που τους αναλογούν, το κράτος τους επιστρέφει το επιπλέον ποσό με τόκο, που ξεκινά (και αυξάνεται ανάλογα με το ποσό) από το 0,56%. Ως εκ τούτου, προτιμούν αντί για τις Τράπεζες, να καταθέτουν στο κράτος.

Αυτή η πρακτική βέβαια, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τους Σουηδούς, είναι όμως μπελάς για την κυβέρνηση, που καλείται μόνο για το 2016 να επιστρέψει ούτε λίγο ούτε πολύ, περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο, είναι απόρροια των σημερινών επιτοκίων", δήλωσε ο Marten Bjellerup, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της κυβέρνησης στους FT.
--------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: news247.gr - (Με πληροφορίες από Business Insider)
--------------------------------------------------------------------------------