Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

4η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες

Τοποθεσία: 
Συνεδριακό Αμφιθέατρο ΓΠΑ
Ημερομηνία: 
Παρασκευή 10 Μαρ 2017
4η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες:
Τοπικές ποικιλίες-τοπικοί πολιτισμοί-τοπικές οικονομίες στην περίοδο της οικονομικής κρίσης


Σε μια ακόμα Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες θα γίνει προσπάθεια να αναδειχτούν νέες προσεγγίσεις, τα χαρακτηριστικά και οι πολλαπλές δυνατότητες τους.

Οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες αποτελούν ακόμα ένα σημαντικό μέρος της αγροτικής βιοποικιλότητας που αντιμετωπίζει όμως σε πολλές περιπτώσεις τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Πολύ σπάνια καλλιεργούνται πια τοπικές ποικιλίες σιτηρών, φακής και ρεβιθιού. Αξίζουν λοιπόν της προσοχής μας και από τα Πανεπιστήμια και την κοινωνία.

Η 4η Επιστημονική Συνάντηση θα διερευνήσει μέσα από εισηγήσεις ειδικών ερευνητών πρώτα από όλα τις ιστορικές τους καταβολές, αυτή τη φορά την εποχή της βενετοκρατορίας, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα, ίσως της πιο παλιάς, εξερευνητικής αποστολής στην Ελλάδα και την έννοια του «τοπικού» στην έρευνα του αγροδιατροφικού συστήματος.

Θα δοθεί ο λόγος σε εκπροσώπους τοπικών κοινωνιών να αναφερθούν στο πως βιώσανε αυτές την παρουσία του Γ.Π.Α. κατά τη διάρκεια των εξερευνητικών αποστολών για συλλογή τοπικών ποικιλιών. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η χρήση των τοπικών ποικιλιών μετά τη συγκομιδή τους με ομιλίες για τη διατροφική και φαρμακευτική τους αξία. Θα εξεταστούν επίσης από οικονομική και επιχειρηματική προσέγγιση τοπικές ποικιλίες, όπως το κρεμμύδι Θεσπιών, το κατσούνι Αμοργού, τα όσπρια και η χρήση τους στην μαγειρική.

Η  4η Επιστημονική Συνάντηση επιδιώκει να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενεργοποίηση των υπεύθυνων φορέων ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των τοπικών και γηγενών ποικιλιών και του πολιτιστικού φορτίου που φέρουν.   

Η Συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή  10 Μαρτίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Ιερά Οδός 75, Αθήνα

Οργανωτική Επιτροπή
Ι. Δροσινού, ΥΠ.Α.Α.Τ.
Ρ. Θανόπουλος, Γ.Π.Α.
Μ. Καψοκεφάλου, Γ.Π.Α.
Π. Καρανικόλας, ΓΠΑ
Σ. Μήτσος, ΥΠ.Α.Α.Τ.
Π. Μπεμπέλη, Γ.Π.Α.
Αικ. Μπινιάρη, Γ.Π.Α.
Α. Οικονόμου, Ακαδημία Αθηνών

Πληροφορίες: http://www.minagric.gr/gpa/gpa_index.htm 
                        Πηνελόπη Μπεμπέλη bebeli@aua.gr

Διαδικτυακή μετάδοση  
http://mediaserver.aua.gr/live/
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 



-----------------------------------------
Πηγή: aua.gr
-----------------------------------------