Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας χάρισε 46χρονη δότρια οργάνων - Δεύτερη ευκαιρία

Δεύτερη ευκαιρία για ζωή έχουν πλέον πέντε συνάνθρωποι μας χάρη στη δωρεά οργάνων από 46χρονη που κατέληξε από εγκεφαλική ανοξία μετά από ανακοπή λόγω εισπνοής καπνού, έπειτα από πυρκαγιά στο σπίτι της, όπου βρήκε τραγικό θάνατο και η 12χρονη κόρης της.


Μετά από 12 μέρες νοσηλείας στην ΜΕΘ του ΓΝ Κατερίνης και την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γιατροί ενημέρωσαν τον σύζυγο της, ο οποίος βρήκε το ψυχικό σθένος να χαρίσει τα όργανα της συζύγου του σε πέντε ασθενείς, που έχρηζαν μεταμόσχευσης. 

Άμεσα ενημερώθηκε το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, που σε συνεργασία ανέλαβαν όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η λήψη των οργάνων πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Κατερίνης τα ξημερώματα της 22ας Φεβρουαρίου, από ομάδες του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και του ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ», οι οποίες προσήλθαν στο χειρουργείο για την αφαίρεση του ήπατος και των νεφρών και των κερατοειδών, αντίστοιχα. 

Το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε γυναίκα 58 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε ένα κορίτσι 15 ετών που υποβαλλόταν τέσσερα χρόνια σε αιμοκάθαρση, ενώ ο δεύτερος νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε άνδρα 43 ετών, που υποβαλλόταν οκτώ χρόνια σε αιμοκάθαρση. Οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευθούν τις επόμενες μέρες σε ασθενείς με προβλήματα όρασης στο «ΑXEΠΑ».
--------------------------------
Πηγή:  Το ΒΗΜΑ
--------------------------------