Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΕΔΗΝ - Διασωληνομένοι ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα για αξονική

Νοσηλευόμενοι ασθενείς ακόμη και διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας διακομίζονται από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να υποβληθούν σε αξονική Τομογραφία! 

Στην καταγγελία αυτή προχώρησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία κάνει λόγο για διάλυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα υγείας, διακομίζονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για Διάγνωση». 

Υποστηρίζει μάλιστα ότι «υπάρχουν περιπτώσεις άκρως επειγόντων περιστατικών (αιμορραγίες), που χειρουργούνται στα τυφλά, καθ’ ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μετρά και το δευτερόλεπτο».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, λόγω των ελλείψεων Αξονικών και Μαγνητικών Τομογράφων στα Νοσοκομεία δαπανώνται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα 200 εκατ. τον χρόνο (75 εκατ. για αξονικές και 125 εκατ. για μαγνητικές). 

«Οι ασθενείς επιβαρύνονται από την τσέπη τους συμμετοχή 25%. Όταν τις κάνουν στα νοσοκομεία η συμμετοχή είναι μηδέν», διευκρινίζει η Ομοσπονδία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Άρτας: ο αξονικός τομογράφος το 2016 ήταν χαλασμένος δύο μήνες κατά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο δαπάνησε το 2016 35.000 ευρώ, για τη διενέργεια αξονικών τομογραφιών για νοσηλευόμενους ασθενείς, προς το μοναδικό ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της περιοχής, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. 

Σημειώνει δε ότι το νοσοκομείο το 2015 δαπάνησε για αξονικές τομογραφίες νοσηλευόμενων ασθενών 15.000 ευρώ και το 2014 11.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, όταν λειτουργεί ο αξονικός εξυπηρετεί επιπλέον 50 ασθενείς (κατά μέσο όρο) την εβδομάδα τακτικά περιστατικά. 

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι «από 500 ασθενείς (τακτικά περιστατικά), αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στο μοναδικό ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της Άρτας, για να κάνουν αξονική τομογραφία στο διάστημα που ήταν χαλασμένος ο αξονικός του νοσοκομείου. 

Πάνω από 60.000 ευρώ πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο για τους εν λόγω ασθενείς και οι ίδιοι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους το 25% της συμμετοχής», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
---------------------------
Πηγή: Ημερησία
---------------------------