Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Οι καπνιστές που τρώνε υγιεινά έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ΧΑΠ

Στα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκεται η ασπίδα προστασίας των καπνιστών και των πρώην καπνιστών από τον κίνδυνό τους να εμφανίσουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Νέα, προοπτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 44.335 άνδρες μέσης και μεγάλης ηλικίας στη Σουηδία.


Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (περισσότερες από 5,3 μερίδες την ημέρα) συνδέθηκε με 40% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ στους καπνιστές και 34% μικρότερο κίνδυνο στους πρώην καπνιστές, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρή ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Αν και το βασικό μήνυμα για την πρόληψη της ΧΑΠ είναι η διακοπή του καπνίσματος, η Joanna Kaluza, από το Τμήμα Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και οι συνεργάτες της, έγραψαν ότι η υγιεινή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για ΧΑΠ.

"Τα ευρήματα από αυτήν την πρώτη προοπτική μελέτη σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την εμφάνιση της ΧΑΠ συμφωνούν με τα ευρήματα μιας παρεμβασης διάρκειας τριών ετών σε ασθενείς με ΧΑΠ που εμφάνισαν βελτίωση στην πνευμονική τους λειτουργία με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και επίσης με μελέτες επιπολασμού της πνευμονικής λειτουργίας", γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Thorax.

"Παρόλο που οι προσπάθειες για την πρόληψη της ΧΑΠ θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη διακοπή του καπνίσματος, αυτά τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή (και συγκεκριμένα η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών) μπορεί να έχει τη δυνατότητα να προλάβει τη ΧΑΠ στους καπνιστές”, σημείωσαν οι Raphaëlle Varraso, PhD, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας του Παρισιού και Seif O'Shaheen, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
--------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
--------------------------