Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Εργαστήρια αναλύσεων και παραγωγοί δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά φρούτα. Καθαρές και οι αναλύσεις του ΥπΑΑΤ

Το τελευταίο διάστημα καλλιεργείται πανευρωπαϊκά ένα κλίμα φόβου όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα που διακινούνται και καταναλώνονται στην Ε.Ε. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν εξαρχής τα κηπευτικά προϊόντα μετά την ανίχνευση του βακτηρίου E.Coli το οποίο έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους στην κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο το κλίμα ανησυχίας στις τάξεις Ελλήνων και Ευρωπαίων παραγωγών εντείνεται αφού τις τελευταίες ημέρες καλλιεργείται μια προσπάθεια μετακύλισης του φόβου και στα φρούτα. Πρώτο θύμα παρ’ ολίγον να είναι η φράουλα μετά την απόφαση της Ρωσίας να την συμπεριλάβει στο εμπάργκο που έχει επιβάλει στα κηπευτικά.

Τελικά, η απαγόρευση ακυρώθηκε μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια των αρμόδιων φορέων να εξαιρεθεί του εμπάργκο, το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το προϊόν. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να επεκταθεί η απαγόρευση και σε άλλα προϊόντα έχει τρομοκρατήσει τους αγρότες.

Την Παρασκευή, 10 Ιουνίου αργά το απόγευμα, το ΥπΑΑΤ σε ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι σε ευρεία δειγματοληψία και ανάλυση 80 δειγμάτων αγγουριών και περίπου 50 δειγμάτων άλλων προϊόντων όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για το σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν.

Μάλιστα παραγωγοί και εξαγωγείς καλούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων για E.coli σε ελληνικά φρούτα ώστε να πειστούν οι καταναλωτές για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Σε μια προσπάθεια να καταγραφεί η αλήθεια πέρα από την υπερβολή, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με παραγωγούς, εξαγωγείς αλλά και φορείς που διενεργούν ελέγχους προκειμένου να παρουσιάσει τα στοιχεία ως έχουν. Αυτό που προκύπτει είναι ότι τα ελληνικά φρούτα πέρα από κάθε διάθεση σωβινισμού δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε διατροφικά σκάνδαλα, καλλιεργούνται κάτω από αυστηρούς κανόνες και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής.

Καταρχήν για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον κ. Γιώργο Στρατάκη, υπεύθυνο μάρκετινγκ της Agrolab. «Η Agrolab κάνει αναλύσεις. Οι πελάτες μας (σούπερ μάρκετ, εξαγωγείς, συνεταιρισμοί, παραγωγοί κ.α.) φέρνουν δείγματα προκειμένου εμείς να τα αναλύσουμε είτε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, είτε για βαρέα μέταλλα, είτε για νιτρικά κ.λ.π. Επίσης, σαν εργαστήριο έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε και δειγματοληψίες εφόσον μας ζητηθεί. Αυτό που έχω να πω όσον αφορά τα ελληνικά προϊόντα είναι ότι δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό», δηλώνει ο κ. Στρατάκης.

Καθαρά από E.Coli
Και προσθέτει: «Εμείς είμαστε διαπιστευμένο εργαστήριο για “Ε.Coli O157”. Μέχρι στιγμής έχουμε αναλύσει πάρα πολλά δείγματα σε διάφορα προϊόντα και δεν έχουμε βρει πουθενά το συγκεκριμένο βακτήριο». Και προσθέτει: «Αυτή την στιγμή αναλύουμε στα εργαστήρια μας περίπου 12.000 αγροτικά προϊόντα είτε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων είτε για άλλους επιμολειντές και είναι σαφές ότι ανάμεσα σε κάποια δείγματα ίσως βρεθούν κάποιες δραστικές ουσίες.

Γι’ αυτό τον λόγο τα φέρνουν και οι πελάτες μας. Προκειμένου δηλαδή να ξέρουν τι θα κάνουν αν θα τα αγοράσουν, αν θα καταστρέψουν ή αν θα εξάγουν. Αυτό τον ρόλο επιτελούμε. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι γενικεύσεις δημιουργούν λάθος συμπεράσματα. Εγώ πάντως δεν είμαι ανήσυχος».

Μπενάκειο
Επίσης επικοινωνήσαμε με τον κ. Γιώργο Μηλιάδη, προϊστάμενο του Εργαστηρίου υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Ο ίδιος μας επεσήμανε: «Στο Μπενάκειο κάνουμε ελέγχους σε τρόφιμα γενικά για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Από τα αποτελέσματα που έχουμε δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Από τα αποτελέσματα που έχουμε δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι απολύτως ασφαλή. Ένα πολύ μικρό ποσοστό κρίνεται ακατάλληλο και στις περιπτώσεις αυτές γίνεται καταστροφή του προϊόντος ενώ αν είναι εισαγόμενο το στέλνουμε πίσω. Επίσης σε περιπτώσεις σαν και αυτές επιβάλλονται ποινές οι οποίες είναι είτε διοικητικές είτε ακόμα και ποινικές.

Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι προσεκτικός με την έννοια ότι θα πρέπει να πλένει καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Να χρησιμοποιεί ακόμα και σαπούνι όπου αυτό είναι δυνατό. Από εκεί και πέρα όποιους κανόνες υγιεινής εφαρμόζει μεγαλώνει την ασφάλειά του ο ίδιος».

Παραγωγοί
Τι λένε όμως οι Έλληνες παραγωγοί και οι συνεταιρεστικοί φορείς για τον φόβο που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα διατροφικά σκάνδαλα; «Δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ διατροφικό σκάνδαλο με επίκεντρο την Ελλάδα. Ακολουθούμε όλα τα πρότυπα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα περισσότερα από τις χώρες που εξάγουμε.

Η κατάσταση αυτή που δημιουργείται σίγουρα επηρεάζει τον καταναλωτή και αυτό με την σειρά του επηρεάζει και τους παραγωγούς», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας.

Επιλέγουμε ελληνικά
Και προσθέτει: «Πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση όλων η κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, μόνο έτσι θα στηρίξουμε το μέλλον των προϊόντων μας. Επίσης να προσθέσουμε ότι ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να μάθει να καταναλώνει επώνυμα συνεταιριστικά προϊόντα.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν ο Έλληνας αγοράζει ιταλικά μήλα θα πρέπει να ξέρει ότι αμέσως πλήττονται οι ελληνικές περιοχές που παράγουν μήλα. Αυτό επίσης δίνει χώρο στους ιδιώτες χονδρεμπόρους εισαγωγείς να παίξουν το παιχνίδι τους».

Πολιτικά παιχνίδια
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Μπουγάς, διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας δήλωσε στον ΑγροΤύπο για το θέμα: «Τα ελληνικά φρούτα είναι τα πιο ασφαλή και για τους ξένους αλλά και για τους Έλληνες καταναλωτές διότι ακολουθούν μεθόδους παραγωγής ολοκληρωμένης διαχείρισης, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων απαλλαγμένα από ιώσεις και άλλες ασθένειες.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα κλίμα φόβου αλλά πιστεύω ότι αυτό γίνεται για να παραπλανηθεί ο Έλληνας και να στρέψει την προσοχή του αλλού ξεχνώντας τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».

Όσον αφορά τους παραγωγούς ο κ. Μπουγάς αναφέρει: «Οι παραγωγοί όπως είναι φυσικό είναι προβληματισμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά είναι πολιτικά παιχνίδια που τα πληρώνουν τα φρούτα και ο παραγωγός. Τα ελληνικά κεράσια είναι ασφαλή και μπορούν να τα βρουν σε πολύ καλές τιμές και να τα καταναλώσουν άφοβα».

Ακτινίδιο
Για τα φρούτα της Καβάλας και ειδικά για το ακτινίδιο ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κώστα Λεπίδα: «Αυτή την στιγμή η κρίση είναι στα κηπευτικά αλλά δεν είναι απίθανο το πρόβλημα να μετακυλήσει και στα φρούτα

Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα φρούτα μας καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη διαχείριση. Άρα οι Έλληνες καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι ασφαλείς. Ειδικά για τα δικά μας προϊόντα στην Καβάλα όπως τα ακτινίδια είναι ολοκληρωμένης διαχείρισης, ελέγχονται και δεν υπάρχουν θέματα για υπολείμματα ή οτιδήποτε άλλο. Αυτός ο φόβος που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα είναι θέμα πολιτικών παιχνιδιών και συμφερόντων που όλοι συζητάμε μεταξύ μας».

Ροδάκινα – Νεκταρίνια
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Θανάση Παπαφωτίου, προέδρου του Συνεταιρισμού «Μέσης» Βέροιας: «Το φρούτο είναι πάνω από την γη. Από ότι ξέρω το βακτήριο προέρχεται από το χώμα και την επαφή των προϊόντων με το χώμα. Όλος αυτός ο φόβος που καλλιεργείται έχει σαν θύμα τον παραγωγό.

Ο συνεταιρισμός μας έχει και ροδάκινα και νεκταρίνια. Στην Ελλάδα δίνουμε φρούτα σε πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η εσωτερική αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης καταγράφει μια μείωση της τάξεως του 50%».

Και προσθέτει «Τα ελληνικά φρούτα είναι τα πιο ασφαλή. Όλα τα διατροφικά σκάνδαλα βγήκαν από λαούς της κεντρικής Ευρώπης. Ο Έλληνας παραγωγός είναι μικροκαλλιεργητής, είναι συνειδητοποιημένος, οι συνεταιρισμοί ακολουθούν οδηγίες ολοκληρωμένης διαχείρισης οπότε παράγουμε τα καλύτερα προϊόντα. Εμείς σαν συνεταιρισμός κάνουμε εξαγωγές σε μεγάλο ποσοστό. Σίγουρα εκ πείρας μπορώ να πω ότι τις εντολές που παίρνουμε για την φυτοπροστασία είμαστε υποδειγματικοί».

Φράουλα
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την φράουλα και το ολιγοήμερο εμπάργο από την Ρωσία το οποίο ευτυχώς έληξε χθες, Πέμπτη 9 Ιουνίου, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον κ. Γιάννη Διασάκο, γεωπόνο και στέλεχος της Geoplant η οποία εδρεύει στην πατρίδα της φράουλας, την Βάρδα Ηλείας: «Αυτό που συνέβη ήταν μια απόφαση που πήραν οι Ρώσοι για τα λαχανικά και έβαλαν μέσα και την φράουλα λόγω του τρόπου της καλλιέργειάς της.

Όλα αυτά είναι πολιτικά παιχνίδια και δεν στηρίζονται σε πραγματική βάση. Με την Ρωσία φέτος δουλεύουμε τόσους μήνες και δεν έχει γυρίσει πίσω ούτε ένα φορτίο μας. Επίσης οι έλεγχοι που μας γίνονται είναι εξονυχιστικοί. Αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση η ζημιά θα ήταν πολύ μεγάλη για τους παραγωγούς».

Όσον αφορά στους Έλληνες καταναλωτές ο κ. Διασάκος σημειώνει: «θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η φράουλα είναι ένα από τα πλέον ωφέλημα φρούτα που υπάρχουν. Επίσης είναι τόσες οι αναλύσεις και οι έλεγχοι που γίνονται στο προϊόν λόγω της εξαγωγής που δεν μπορεί κανένας παραγωγός να κάνει του κεφαλιού του. Τα ελληνικά προϊόντα αποδεδειγμένα είναι από τα καθαρότερα φρούτα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Αυτό θα πρέπει επίσης σαν χώρα να το προβάλουμε».

Incofruit
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την άρση του εμπάργκο της Ρωσίας για τις εισαγωγές φράουλας ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Συνδέσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Iicofruit – Hellas.

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «τα ελληνικά φρούτα & λαχανικά υπερτερούν για την ποιότητά τους, την υψηλή διατροφική τους αξία, το ότι είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα πλήρως ιχνηλατίσιμα με το κατάλληλο μέγεθος, χρώμα, γεύση και φρεσκάδα. Από την έναρξη της κρίσης για το E-coli (EHEC) πραγματοποιήθηκαν 47 αναλύσεις σε ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα από πιστοποιημένο εργαστήριο που όλες επιβεβαίωσαν την καθαρότητά τους ως προς το συγκεκριμένο βακτήριο.

Το ΥΠΑΑΤ πρέπει επειγόντως να ανακοινώσει τα αποτελέσματα και των αναλύσεων από τα Κρατικά εργαστήρια και να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές-πελάτες των προϊόντων μας με τον πλέον κατηγορηματικό τόνο περί της καθαρότητάς τους τόσο σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλλά και του βακτηρίου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει διμερώς ή/και με την Ε.Ε τις απαραίτητες παραστάσεις διαμαρτυρίας τους προς τις Ρωσικές Αρχές για άρση της απαγόρευσης και στα λαχανικά αλλά και προς τις Ουκρανικές για άρση της πρόσφατης απαίτησής τους για ειδικό πιστοποιητικό ελέγχου για Ε.Coli».

ΥπΑΑΤ: Αρνητικά τα δείγματα των Ελληνικών Φρούτων και Λαχανικών στο βακτήριο E.COLI

Το ΥΠΑΑΤ – σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση – για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την προστασία των καταναλωτών αλλά και για την προστασία των συμφερόντων των ελλήνων παραγωγών και επιχειρήσεων, προέβη σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών (Ιncofruit) σε ευρεία δειγματοληψία και ανάλυση 80 δειγμάτων αγγουριών και περίπου 50 δειγμάτων άλλων προϊόντων όπως πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, κεράσια, από όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) αλλά και από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο, τα δείγματα δε εξετάστηκαν ως προς το επικίνδυνο στέλεχος Ο104:Η4 του βακτηριδίου Ε.COLI και η εξέταση επεκτάθηκε προληπτικά και στο εξίσου επικίνδυνο στέλεχος Ο157:Η7.

Όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για το σύνολο των δειγμάτων που αναλυθήκαν.

Το ΥΠΑΑΤ είναι σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο στον τομέα της εξέλιξης της επιδημίας όσο και στα σημαντικά θέματα που άπτονται της προστασίας της ελληνικής παραγωγής και του εξωτερικού εμπορίου.

Επιπλέον είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ καθώς και με τις πρεσβείες μας στην Ρωσία και Ουκρανία για την διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου των ελληνικών προϊόντων.

Ο Υφυπουργός, κ. Γ. Κουτσούκος, μετά και την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων, διαβεβαιώνει για μια ακόμα φορά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά είναι ασφαλή για τους καταναλωτές «καθαρά» από βακτηριακές επιμολύνσεις, διαθέτουν εξαιρετικά υψηλή ποιότητα η οποία διασφαλίζεται με εντατικούς ελέγχους .

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα ελέγχου τροφίμων στο κόσμο, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στη παγκόσμια αγορά.
--------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος--------------------------------------------------