Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - Πώς διασώζονται τα αγροτεμάχια

Οριστική λύση μέσω της ανάκλησης των πράξεων αναδάσωσης στο ζήτημα των γεωργικών εκτάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στις αναδασωτέες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται έτσι και στους δασικούς χάρτες που έχουν ήδη αναρτηθεί, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Στα «όπλα» που θα ρίξει το υπουργείο στη μάχη της μείωσης των αντιδράσεων στους δασικούς χάρτες περιλαμβάνεται και η μείωση του αντιτίμου εξαγοράς εκχερσωμένης αγροτικής γης που εμφανίζεται ως δασική έκταση στους δασικούς χάρτες και δυνατότητα αποπληρωμής του σε δόσεις.

Για το ζήτημα των αναδασωτέων υπεγράφη ήδη σχετική εγκύκλιος από τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο, με την οποία ενημερώνονται οι δασικές υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα ακολουθήσει και νομοθετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει ότι η ανάκληση της απόφασης κήρυξης ως αναδασωτέας έκτασης που πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις θα γίνεται με εισήγηση του αρμόδιου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών εάν στο νομό δεν υπάρχει δασαρχείο.

Η εγκύκλιος αφορά στο σύνολο της επικράτειας αν και μέχρι τώρα σημαντικά προβλήματα είχαν προκύψει στην Πελοπόννησο όπου μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 είχαν κηρυχθεί γενικές αναδασώσεις υπό το φόβο των καταπατητών χωρίς να προλάβει να γίνει διαχωρισμός των γεωργικών εκτάσεων. Έως τώρα η εξαίρεσή τους από τις δασικές εκτάσεις γινόταν προφορικά ή με σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η απόφαση αφορά και στις περιπτώσεις υπό κατάρτιση και υπό θεώρηση δασικών χαρτών, ενώ απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών .από τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και κατ΄επέκταση από την πληρωμή του σχετικού τέλους.

Επιπλέον εντός του Μαρτίου θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση και νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει οριστικά το ζήτημα ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο και για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις γεωργικές εκτάσεις που εμφανίζονται κάτω από τις αναδασωτέες, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αντιρρήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για εκτάσεις που θεωρούνταν παλαιότερα δασικές αλλά στη συνέχεια άλλαξαν χρήση χωρίς ωστόσο να υπάρχει πλαίσιο νομικής κάλυψης για τους ιδιοκτήτες τους.
---------------------------
Πηγή: Έθνος
---------------------------