Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Αρχιερατική εξόρμηση στα Αντικύθηρα

Το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου (Σάββατο και Κυριακή της Τυρινής), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, πραγματοποίησε προγραμματισμένη ποιμαντική επίσκεψη στο νησί των Αντικυθήρων, προς ενίσχυση και συμπαράσταση στους κατά το χειμώνα λιγοστούς ακρίτες μονίμους κατοίκους. 

 
Το Σάββατο τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Κατσανεβιανά, όπου εκόμισε περίτεχνη αργυρή λειψανοθήκη περιέχουσα αποτμήματα ιερών λειψάνων των Αγίων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Παντελεήμονος του Ιαματικού, Στεφάνου του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου, Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος και Θαυματουργού και Σεραφείμ, και την οποία εδώρησε στην ενορία των Αντικυθήρων προς πνευματική ενίσχυση του ποιμνίου του.

Το εσπέρας του Σαββάτου τέλεσε τον Εσπερινό στον Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους Ποταμού, ενώ την Κυριακή της Τυρινής τέλεσε κατά μόνας την Ακολουθία του Μεσονυκτικού, του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Πολιούχου της νήσου Αγ. Μύρωνος, όπου τέλεσε και Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Ιερείς που κατά καιρούς ιεράτευσαν στο νησί, τις Μοναχές που το πάλαι εμόνασαν στην Ι. Μ. του Αγ. Μύρωνος και τους απανταχού Γης αναπαυομένους Αντικυθηρίους.

Μετά την επ΄ αόριστον άδεια του Ιερέα της νήσου π. Αντωνίου Λιγοψυχάκη για λόγους υγείας, τα Αντικύθηρα εξυπηρετούνται από ιερέα περιστασιακά σύμφωνα με πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ μεταβαίνει πλέον συχνότερα στο νησί και ο Σεβασμιώτατος που ενισχύει πνευματικά το λιγοστό εκεί ποίμνιό του με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα παλαιά μοναχικά κελιά του Αγ. Μύρωνος εκφράζοντας την ευχή να βρεθεί μια νέα μοναστική αδελφότητα να επανδρώσει τον ιερό αυτό χώρο, δίνοντας ζωή και πάλι στο νησί, το οποίο βιώνει μια πρωτοφανή πληθυσμιακή συρρίκνωση κατά τους μήνες του χειμώνα.

Κατά το διήμερο αυτό βρέθηκε στο νησί και ο Δήμαρχος Κυθήρων/Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης (Αντικυθήριος στην καταγωγή)που διηκόνησε στο Ιερό Αναλόγιο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη. 

Κατά το πρόγευμα που προσεφέρθη στο Ηγουμενείο του Αγίου Μύρωνος μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, συζητήθηκε με τους κατοίκους το σοβαρό πρόβλημα της πληθυσμιακής εγκατάλειψης του νησιού και με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου και του κ. Δημάρχου προτάθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων και που θα εξεταστούν έτι περαιτέρω, με στόχο την ανάσχεση αυτής της φθίνουσας πληθυσμιακής πορείας.

Ο Σεβασμιώτατος αφού επισκέφθηκε κατ΄ οίκον ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και αντήλλαξε ευχές για Καλή και Ευλογημένη Τεσσαρακοστή, ανεχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής για Κύθηρα με πλωτό μέσο του Λιμενικού Σώματος από τη Νεάπολη Λακωνίας.

antikithira-1 

antikithira-2 

antikithira-3 

antikithira-4 

antikithira-5 

antikithira-6 

antikithira-7 

antikithira-8 

antikithira-9 

antikithira-10 

antikithira-11 
---------------------------
Πηγή:  romfea.gr
---------------------------