Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Στην Ευρωβουλή πάει το θέμα της χρηματοδότησης των νέων Αδειών Φύτευσης

Μετά την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από τον Επίτροπο Γεωργίας, Phil Hogan, για την χρηματοδότηση από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των νέων Αδειών Φύτευσης, η ΚΕΟΣΟΕ αναζήτησε άλλες δόκιμες πρακτικές διεκδίκησης του αιτήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό συνεργάσθηκε με τον Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Νίκο Ανδρουλάκη και στελέχη των Βρυξελλών και κατατέθηκε σχετική ερώτηση προκειμένου να καταδειχθεί η απαράδεκτη άρνηση της Κομισιόν, ώστε να επιδοτηθούν οι νέες Άδειες Φύτευσης. 


Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, «η χώρα μας έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν οι αμπελουργοί μας να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των νέων φυτεύσεων».

Και προσθέτει: «Ζητάμε όπως η χώρα μας είχε αυξημένη χρηματοδότηση από τα προγράμματα του ΠΑΑ να υπάρξει χρηματοδότηση και για τις νέες φυτεύσεις. Η Κομισιόν στηρίζει την άρνησή της σε ένα έγραφο εργασίας (Guidelines) που δεν έχει υπογραφεί από την Commission και το οποίο δεν έχει εισαχθεί για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σημειώνεται πως το κόστος φύτευσης ανέρχεται στα 1.200 € το στρέμμα, μία δαπάνη απαγορευτική στις παρούσες συνθήκες.
Μη παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα οδηγούσε στην μείωση των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας μας με πολύ δυσμενής συνέπειες για τον συγκεκριμένο αγροτικό τομέα.
Η απαγόρευση αυτή επιχειρείται να γίνει μέσω εγκυκλίων για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, οι οποίες αλλάζουν ουσιαστικά τον περιεχόμενο της νομοθεσίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη:

Με το άρθρο 63 του Κανονισμού 1308/2013 προβλέπεται η δυνατότητα φύτευσης αμπέλων ως το 1% της συνολικής αμπελουργικής έκτασης ενός Κράτους Μέλους.

Σύμφωνα όμως με το έγγραφο εργασίας «Guidelines for the implementation of certain provisions of Commission Delegated Regulation (EU) […] and Implementing Regulation (EU) […] of XX.XX. 2016, on the National Support Programs in the Wine Sector» που έχει συζητηθεί στην ομάδα εργασίας Οίνου (OMC-VIN), και συγκεκριμένα το σημείο 4.2 σχετικά με τα «κριτήρια επιλεξιμότητας», προβλέπεται η εξαίρεση των νέων φυτεύσεων που χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 63 του ανωτέρω κανονισμού.

Έχοντας υπόψη πως λόγω της οικονομικής κατάστασης των αμπελουργών και της άρνησης των τραπεζών στην οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους, χωρίς την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής υποστήριξης η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά ακυρώνεται, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Έχει ελεγχθεί η χρησιμότητα του εν λόγω κανονισμού βάσει των αρχών της βέλτιστης νομοθεσίας (better regulation) και η συμβατότητά της με το άρθρο 290 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τροποποιεί ουσιωδώς τον Κανονισμό 1308/2013 και τους εφαρμοστικούς κανονισμούς αυτού;
  • Πότε αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να σταλεί στο Κοινοβούλιο;
  • Ποιες άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης από τον Πρώτο πυλώνα υπάρχουν, εκτός αυτών που προβλέπονται για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, και οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη φύτευσης νέων αμπέλων;

Διαβάστε εδώ την επιστολή του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μ. Μπόλαρη που είχε σαν αποτέλεσμα την άρνηση του Επιτρόπου Phil Hogan
----------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
----------------------------------