Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 30/1/2017 - Συμμετοχή Δήμου στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Ζυρίχης

Ολοκληρώθηκε στις 29/01 η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού της Ζυρίχης FESPO Zurich 2017, η μεγαλύτερη του είδους της στην Ελβετία.

Ο Δήμος Κυθήρων, σταθερά προσανατολισμένος από το 2015 στις τουριστικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, συμμετείχε με δικό του περίπτερο, καθώς μέσω του ελβετικού κοινού το νησί μας μπορεί να επιτύχει σταδιακά αλλά σταθερά την διεύρυνση της σεζόν, όχι με όρους καιροσκοπισμού και προχειρότητας, αλλά μεθοδικά και στοχευμένα, όπως απαιτεί το σύγχρονο τουριστικό marketing. 

Το όνομα των Κυθήρων έχει αρχίσει να γίνεται αναγνωρίσιμο στην ελβετική τουριστική αγορά, κυρίως μετά την μεγάλη περιοδική έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στην Βασιλεία της Ελβετίας το 2015 καθώς και με τη συμμετοχή του Δήμου μας στην Έκθεση Τουρισμού της Βέρνης το 2016.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στη Ζυρίχη ο Δήμαρχος κ. Στράτος Χαρχαλάκης πραγματοποίησε συναντήσεις με πρακτορεία που εξειδικεύονται στην Ελλάδα καθώς και με γραφεία που προωθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κυρίως την πεζοπορία, για την οποία υπάρχει πολύ αυξημένο ενδιαφέρον.




Αξιοσημείωτη είναι η παραίνεση των Ελβετών tour operators σχετικά με την ανάγκη διατήρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των Κυθήρων, όπως η καθαριότητα, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ο παραδοσιακός χαρακτήρας και οι δραστηριότητες (εορτές, έθιμα κ.λπ.), η υποστήριξη νέων μορφών τουρισμού, η προώθηση τοπικών γαστρονομικών ιδιαιτεροτήτων και προϊόντων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ελβετικής τουριστικής αγοράς, για το 2017 παρατηρείται μεγάλη άνοδος των κρατήσεων για την Ελλάδα – καθώς η δυσφήμηση της χώρας μας μέσω των ΜΜΕ λόγω της οικονομικής κρίσης έχει πλέον παρέλθει-, σταδιακή απομάκρυνση των Ελβετών από all inclusive επιλογές και μεγάλο ενδιαφέρον για νέους ποιοτικούς προορισμούς όπως το νησί των Κυθήρων.

Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να στοχεύει στις τουριστικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς τα Κύθηρα πληρούν πολλές από τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα των κεντροευρωπαίων ως ένας νέος ποιοτικός προορισμός που οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε ακόμα περισσότερο, πάντα όμως με σαφή στόχευση. 



Εξάλλου η φέρουσα ικανότητα τόσο των υποδομών όσο και των τουριστικών παροχών του νησιού (δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια), είναι πολύ συγκεκριμένη και κάθε κίνηση προβολής και διαφήμισης του τόπου μας πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συγκεκριμένα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που τα Κύθηρα μπορούν να προσφέρουν.

Με βάση συζητήσεις και επαφές της Δημοτικής Αρχής με παράγοντες του τουρισμού, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο εγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετοχής του Δήμου σε εκθέσεις για το 2017, οι οποίες θα ανακοινωθούν.

Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά όλους όσοι βοήθησαν στο περίπτερό του στη Ζυρίχη, όπου εκτός από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Σύμβουλο κα. Ειρήνη Βενέρη – Τραβασάρου, σημαντική βοήθεια υπήρξε από Κυθήριους που κατοικούν στην Ελβετία (Γιώργος Ριζομάρκος, Ευγενία Κασιμάτη), από επαγγελματίες που ταξίδεψαν από το νησί (Κατερίνα Μυτιληναίου) αλλά και από Ελβετούς που έχουν ιδιαίτερη πολυετή σχέση με τα Κύθηρα, και των οποίων η συνεχής παρουσία ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.




----------------------------------
Πηγή:  kythira.gr
----------------------------------