Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μέσω ΕΛΓΑ τελικά το Πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας του 2011. Εντός Ιουλίου πρόκειται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις

Μέσω ΕΛΓΑ – όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια – και όχι μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», θα πραγματοποιηθεί τελικά το Πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας του 2011, που επιδοτεί την αγορά και εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών και αντιπαγετικών ανεμιστήρων.



Αυτό επιβεβαιώνει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου τονίζοντας ότι ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι το γεγονός ότι ο Οργανισμός δεν θέλει να χάσει την χρονιά, μιας και η ένταξη στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου μήνα.
 
«Για το 2011 θα πάμε τελικά με την γνωστή διαδικασία μέσω ΕΛΓΑ. Ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση είναι ότι η ιστορία με το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» φαίνεται να καθυστερεί και εμείς δεν έχουμε σκοπό να χάσουμε την χρονιά. Στόχος είναι στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο να εκδώσουμε πρόγραμμα για την αντιχαλαζική προστασία του 2011», μας αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Και προσθέτει: «Διότι αν μας πάει το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στον επόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο θα χάσουμε την χρονιά. Όσον αφορά το Πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας για το 2012 θα δούμε στο μέλλον ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Ίσως ελέγξουμε λίγο τις προδιαγραφές και γίνουν λίγο πιο αυστηρές. Τα χρήματα είναι της ίδια τάξεως, περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.
 
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι το 2010 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που ενέκρινε για επιχορήγηση ο ΕΛ.Γ.Α. ήταν: 
  • O αντιπαγετικός ανεμιστήρας, για την προστασία των εσπεριδοειδών από τον παγετό,
  • Η μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους
  • Το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία των μηλοειδών, των πυρηνοκάρπων, της ακτινιδιάς, των αμπελοειδών καθώς και της ροδιάς από το χαλάζι.
------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------