Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εντοπισμό ραδιενεργών αποβλήτων στην Κερατέα, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων- αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.

Όπως έγινε γνωστό, ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής, τα οποία στη συνέχεια αποτέθηκαν σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εντός περιφραγμένου γηπέδου του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. 

Ο κ. Κατσαφάδος ερωτά, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό για τις επιπτώσεις που έχει το εν λόγω περιστατικό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και για το εάν έχουν εντοπισθεί κι άλλα παρόμοια ραδιενεργά απόβλητα.
 
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

‘’Κύριε Υπουργέ,

Ανησυχία για τη δημόσια υγεία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός ραδιενεργού ιωδίου σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Μετά το συμβάν, δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος για τη διερεύνηση του θέματος και τη λήψη μέτρων, εφόσον απαιτείται, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό ο Δήμος απέθεσε τα απόβλητα σε χώρο παράνομης απόρριψης αποβλήτων, εντός περιφραγμένου γηπέδου του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. 

Το περιστατικό που συνέβη και είδε το φως της δημοσιότητας γεννά εύλογα ερωτήματα για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης γύρω από το θέμα των αποβλήτων, για τους ενδεχόμενους ελέγχους που γίνονται και για τα, κατόπιν εορτής, μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.            Τι επιπτώσεις έχει το εν λόγω περιστατικό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και πόσο επικίνδυνο είναι; Τι έδειξαν οι έρευνες των επιθεωρητών περιβάλλοντος;
2.            Έχουν εντοπισθεί κι άλλα παρόμοια ραδιενεργά απόβλητα; Ποιοι προληπτικοί έλεγχοι γίνονται και γιατί το εν λόγω περιστατικό δεν είχε εντοπισθεί και προβλεφθεί πριν;
3.            Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων;
Πειραιάς 31 Ιανουαρίου 2017

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                                                                                                                      
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων