Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Νέα έλλειψη σε ρεύμα και αέριο απειλεί με μπλακ άουτ

Κρίσιμη είναι η κατάσταση όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, όπως προέκυψε κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης στα γραφεία της ΡΑΕ. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το ενεργειακό σύστημα της χώρας βρίσκεται υπό πίεση, καθώς η ζήτηση για ρεύμα είναι ψηλή και προβλέπεται - βοηθούντος και του καιρού - να παραμείνει ψηλή, τη στιγμή που η τροφοδοσία με φυσικό αέριο είναι οριακή. Το επόμενο καράβι με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που θα έρθει από την Αλγερία στη Ρεβυθούσα δεν έχει μπεί ακόμα στο λιμάνι για φόρτωση (το λιμάνι στο Αλγέρι ήταν κλειστό επί μέρες και έχει δημιουργηθεί ουρά πλοίων) και συνεπώς είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα έρθει. Η πρόβλεψη είναι για 4 με 6 Φεβρουαρίου.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα της Ρεβυθούσας φτάνουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο τερματικός σταθμός θα μείνει "κενός" για περίπου 5 ημέρες.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει θέσει όριο στη χρήση νερών λόγω του ότι έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της κατά τις προηγούμενες φάσεις της κρίσης και συνεπώς το σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται στη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

Ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε να εξοικονομηθούν 60.000 Μεγαβατώρες αερίου (περίπου 30.000 Μεγαβατώρες ηλεκτρισμού) στο διάστημα μέχρι 5 Ιανουαρίου.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, σε πρώτη φάση ΄θα "γυρίσουν" σε ντίζελ οι μονάδες του Λαυρίου και του ΗΡΩΝΑ που έχουν αυτή τη δυνατότητα, (από αυτό το μέτρο αναμένεται να εξοικονομηθούν οι μισές από τις αναγκαίες Μεγαβατώρες), ενώ θα κρατηθεί για αργότερα η αλλαγή καυσίμου στη μονάδα της Κομοτηνής, καθώς έχει πρόβλημα διαθεσιμότητας λόγω του ότι έχουν τελειώσει τα αποθέματά του σε πετρέλαιο.

Οι υπόλοιπες απαιτούμενες Μεγαβατώρες προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν από την αυξημένη λειτουργία των αιολικών (προβλέπεται καλό αιολικό δυναμικό), αλλά και από το θετικό ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών, το οποίο ενισχύεται πολύ από τη λειτουργία του καλωδίου διασύνδεσης με την Ιταλία.

Ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων θα αποφασιστεί σήμερα από τον ΑΔΜΗΕ αν θα ενεργοποιήσει το μέτρο της διακοψιμότητας των βιομηχανιών, μέτρο που προς το παρόν κρατιέται ως ένα επιπλέον "εργαλείο".

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι αναβάλλονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου όλες οι προγραμματισμένες συντηρήσεις ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για την πιθανότητα να ληφθούν έκτακτα μέτρα.
---------------------------------------
Πηγή: news247.gr
---------------------------------------