Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Moody's: Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες

Αυστηρή προειδοποίηση για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απευθύνει ο οίκος Moody's, λίγες μόλις ημέρες μετά τα ηχηρά «καμπανάκια» από το ΔΝΤ και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Η Moody's εκτιμά ότι περαιτέρω καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών και τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με φόντο τα stress tests του 2018, χαρακτηρίζοντας μία τέτοια εξέλιξη «credit negative».

Ειδικότερα, σημειώνει πως επιπλέον καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθιστούν αδύνατο στις τράπεζες να εφαρμόσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους με στόχο τόσο τη μείωση των NPEs όσο και την επιστροφή στην κερδοφορία. Ένα τέτοιο σενάριο θα τοποθετούσε τις τράπεζες σε πιο ευάλωτη θέση ενόψει και των επόμενων stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για τους πιστωτές και τους καταθέτες.

Όπως τονίζει η Moody’s, η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2017-2019, ενώ θα αποκαταστήσει σταδιακά και την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σημαντική για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν τη χρηματοδότησή τους μέσω της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης της εξάρτησης από τον ELA. Επίσης, η πολυπόθητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κάποια στιγμή φέτος την άνοιξη εξαρτάται από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
------------------------------
Πηγή:  liberal.gr
------------------------------