Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κ. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ



ΑΠΟ                                                                                  24/01/2017
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
κ. Ν. Σαντορινιό

Συνάντηση εργασίας, πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 24/01/2017 ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιό στο Υπουργείο Ναυτιλίας ενόψει της επικείμενης συμμετοχής του Υφυπουργού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα γίνει υπό την προεδρία της Μάλτας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Υφυπουργό για θέματα της Π.Ε. Νήσων και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στα θέματα όπως:

α)Να υπαχθούν τα νησιά των χερσαίων περιφερειών στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο με τα υπόλοιπα νησιά της χώρας

β) Στον εξορθολογισμό των  θαλάσσιων και αεροπορικών συγκοινωνιών, ιδιαίτερα των άγονων γραμμών.

γ) Στη  διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων με την εφαρμογή του Ν. 170766/12-01-16 για την προστασία των επιφανειακών υδάτων.

δ) Στην ποιοτική και ποσοτική επάρκεια της υδροδότησης των Νησιών, ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε να ενημερώσει εγγράφως και λεπτομερώς τον Υφυπουργό για την υπάρχουσα κατάσταση και για τα προβλήματα των νησιών.  

ε) Στην υπαγωγή των Περιφερειών Υγείας όλων των νησιών της Π.Ε. στην 2η ΔΥΠΕ με έδρα τον Πειραιά.

στ) Στο κόστος  μεταφοράς των μαθητών, όπου πρότεινε να δοθεί στους μεταφορείς ένα ποσοστό 5% πάνω από τον υπάρχοντα μαθηματικό τύπο προκειμένου να καλύπτονται οι επιπλέον δαπάνες που προκύπτουν από την αυξημένη τιμή των καυσίμων, ανταλλακτικών κλπ στα νησιά.

ζ) Ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε το θέμα Κυνόσουρα – COSCO. Η πρόταση του είναι, προκειμένου να προστατευθεί η αδόμητη ζώνη Α’ της Κυνόσουρας, να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα ναυπηγεία που υπάρχουν στην περιοχή, π.χ. η μόνιμη δεξαμενή των 500.000 τόνων του ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως  η έγκαιρη παραχώρηση των αιγιαλών (πλαζ), αλιεία κ.τ.λ. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα  με αμοιβαία κατανόηση.