Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Δημόσιο: Ποιοι φορείς δημοσιοποιούν στοιχεία τους - "Μετεξεταστέοι" οι Δήμοι

Τη δημοσιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών τους, καλεί με έγγραφό του το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα Υπουργεία, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τους Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. & Ν.Π.Ι.Δ., που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.4305/2014 «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα», με μόνο τις Περιφέρειες να έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τη διαδικασία. 


Ειδικότερα,
  • Στα Υπουργεία: Μικρός είναι ο αριθμός ανταπόκρισης από τα Υπουργεία, και καθίσταται αναγκαία η περαιτέρω συμμετοχή τους. Θεματικές ενότητες όπως η Υγεία και η Οικονομία δεν έχουν καν ανοίξει τα δεδομένα τους. Ιδίως στον τομέα της Υγείας τονίζεται η ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης των Υγειονομικών Περιφερειών και Νοσοκομείων τα οποία δεν έχουν προβεί στην έκδοση απόφασης βάσει του Ν.4305/2014.
  • Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Η πλειοψηφία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ενήργησε και προέβη σε έκδοση αποφάσεων περιγραφής των συνόλων εγγράφων πληροφοριών και δεδομένων (6 σε σύνολο 7). Ωστόσο, παρατηρείται ότι μόλις τρεις (3) εξ αυτών έχουν προβεί σε ανάρτηση σημαντικού συνόλων δεδομένων. Για το λόγο αυτό, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καλούνται να ενεργήσουν το συντομότερο δυνατό είτε για την έκδοση της απόφασης, εφόσον εκκρεμεί, είτε για την ολοκλήρωση της ανάρτησης των συνόλων δεδομένων. «Πρωτοπόρες» οι, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.
  • Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Σε επίπεδο Περιφερειών, το πρόσφατο χρονικό διάστημα εντάθηκε η ενεργοποίηση τους, με την έκδοση αποφάσεων περιγραφής σε σημαντικό αριθμό εξ αυτών (11 σε σύνολο 13), ωστόσο το σύνολο των Περιφερειών οφείλει να εφαρμόσει την πολιτική ανοικτής διάθεσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Δήμων δεν έχει ανταποκριθεί στις απορρέουσες εκ του Νόμου υποχρεώσεις, οφείλει να προβεί άμεσα σε αυτές. Τονίζεται ότι οι Δήμοι καλούνται κατ’ ελάχιστον στο πλαίσιο της διαδικασίας να περιλάβουν επιχειρησιακά σχέδια, ισολογισμούς-απολογισμούς, πολεοδομικά, ρυμοτομικά σχέδια. «Παράδειγμα προς μίμηση» ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα σύνολα δεδομένων τα οποία έχει αναρτήσει.
--------------------------
Πηγή:  epoli.gr
--------------------------