190 χρόνια μετά την πενιχρή αλλά ηρωική συνεισφορά της πάμφτωχης Πανωραίας Χατζηκώστα (της επονομαζόμενης Ψωροκώσταινας) υπέρ του αγώνα για την απελευθέρωση του Μεσολογγίου, η εικόνα που ο μέσος Έλληνας έχει για τη χώρα του δεν αποκλίνει και πάρα πολύ από το παλαιό αυτό παρατσούκλι που συστηματικά χρησιμοποιήθηκε επί δεκαετίες για να περιγράψει την πενία και την αδυναμία του Νέο-Ελληνικού Κράτους να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών του.
Μία λέξη μόνο, ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιήθηκε ήδη από το 1826, καρφωμένο στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, κατέληξε να είναι από ένα απλό πείραγμα, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Ψωροκώσταινα από τη μια, «Ευλογημένος τόπος» απ’ την άλλη, η «Ελλαδίτσα» πάντα με δυσκόλευε να τη συλλάβω σα μέγεθος στο διεθνές περιβάλλον. Τελικά τί στο καλό είναι; Μικρή και μίζερη, αδύναμη και αβοήθητη ή Μεγάλη και σημαντική, πλήρης δυνατοτήτων;
Το μυαλό τείνει να δίνει πιο εύκολα ακραίους χαρακτηρισμούς, όχι μόνο σε ανθρώπους αλλά και σε πράγματα, σε χώρες και λαούς. Είναι η ευκολία του να ονοματίζεις, να βάζεις ταμπελάκια που σε βοηθούν να χρωματίσεις νοητικά τον κόσμο.
…και κάπως έτσι, μ’ αυτήν την ευκολία των άκρων, η σκέψη παγιδεύεται σε γενικεύσεις και υπεραπλουστευμένα σχήματα που σακατεύουν την αλήθεια!
Η Οικονομική Αξία που είθισται να αντανακλάται στο Νόμισμα μιας χώρας, ουσιαστικά μεταφράζει σε αριθμούς αυτό που οι υπόλοιπες συναλλασσόμενες χώρες αντιλαμβάνονται ως επιθυμητό, ως «αγαθό» ανταλλάξιμης αξίας.
Υπό αυτήν την έννοια, η Ελλάδα διαθέτει κάποιες Οικονομικές Αξίες που χαρακτηρίζονται από τη Διαχρονικότητά τους, την εξαιρετική τους χρηστικότητα και την υψηλή ζήτηση σε όλον τον Κόσμο. Οι Οικονομικές αυτές αξίες είναι ουσιαστικά το Εθνικό Κεφάλαιο της χώρας και η αριθμητική του αναπαράσταση είναι ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ.
ΔΥΝΗΤΙΚΑ λέμε. διότι το Εθνικό μας κεφάλαιο παραμένει κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ.
Η «Ελλαδίτσα» με τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες που στελεχώνουν τις πιο ανταγωνιστικές Οικονομίες του πλανήτη, η «Ελλαδίτσα» των εκπληκτικών προϊόντων, των Υδάτινων πόρων, των εξαγώγιμων Ορυκτών, της Ηγέτιδας Ναυτιλίας, του Κλιματικού Πλεονεκτήματος και του Φυσικού Κάλους, που σε αφήνει άφωνο ακόμα και αν έχεις γεράσει σ’ αυτόν τον τόπο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η Ψωροκώσταινα.
Οι δυνατότητες της χώρας είναι γιγαντιαίες - το Aνθρώπινο Δυναμικό από τα πλέον μορφωμένα στον Κόσμο με Μεταπτυχιακές Σπουδές σε όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμενα και πολύγλωσσο με νοοτροπία επιδίωξης στη Γνώση αποτελεί την Καλύτερη Εγγύηση για την Ανάκαμψη της Χώρας στο άμεσο Μέλλον.
Οι φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές σε Ορυκτά που εξάγονται παγκοσμίως και διαπιστωμένα κοιτάσματα σε αέριο και πετρέλαιο (παρά την ασάφεια που έχει επικοινωνηθεί γύρω από το ζήτημα) αποτελούν ένα Γιγαντιαίας αξίας Οικονομικό Κεφάλαιο.
Τα εκπληκτικά προϊόντα του τόπου, εκ των οποίων πολλά είναι αποκλειστικά δημιουργήματα της Ελληνικής Φύσης και της μακραίωνης παράδοσης των Ελλήνων, αναδεικνύουν τη χώρα σε κορυφαίο προορισμό.
Σε όσες περιοχές δεν έχει εισβάλει η παρακμή, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος πως η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο θεραπευτήριο της ψυχής και του σώματος, ένα μεγάλο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ κατά την Αρχαία απόδοση του σύγχρονου όρου SPA.
...και πριν κάποιος βιαστεί να χαρακτηρίσει υπερβολές τα παραπάνω, ας σκεφτούμε πού θέλουν όλοι να ταξιδέψουν για ξεκούραση, πού αναζητούν να ζήσουν στα γεράματα, αν όχι στα εκπληκτικά Ελληνικά χωριά και νησιά. Αυτή είναι η πραγματική φύση της Οικονομικής αξίας, δηλαδή ένα Κεφάλαιο που παραμένει άφθαρτο στο χρόνο.
Ποιά είναι η Οικονομική αποτίμηση των εκατομμυρίων Ελλήνων της Διασποράς;
Ποιές είναι οι πραγματικές Δυνατότητες της χώρας, που ως έκφραση του συρμού συχνά αποκαλείται το καλύτερο Οικόπεδο στον Κόσμο;;;
Πολύ φοβάμαι – και με τρομάζει το αίσθημα ευθύνης που προκαλεί αυτό – ότι είναι ξεκάθαρα αν όχι το καλύτερο σίγουρα ένα από τα κορυφαία που διαθέτει ο Πλανήτης Γη.
…και οι σύγχρονοι Έλληνες αγκυλωμένοι σε καταθλιπτικά γνωστικά σχήματα αυτό-υποτιμώνται σε βαθμό ανοησίας.
Έτσι το παρατσούκλι δένει μέσα στο μυαλό, τσιμεντώνει και γίνεται η προφητεία που αυτό-εκπληρώνεται.
Η Ψωροκώσταινα μας κατατρέχει σαν ιδέα και πανικόβλητοι ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως υπάρχει καλύτερος τόπος από αυτόν εδώ!!!
Ο Ελύτης μας το είχε πει, αλλά το μυαλό αγκιστρωμένο σε μια Ξενόφερτη ρητορική μέσα στο χαμό της Κρίσης ξεχνάει πως:
«Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα,
στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.
Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»
στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.
Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»
------------------------------------------
Πηγή: macroskopio.gr
------------------------------------------
Πηγή: macroskopio.gr
------------------------------------------