Στη καλλιέργεια της ελιάς σκοπός είναι να καλλιεργήσει κανείς σε συνθήκες όπου η οικονομική σημασία των εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων θα είναι μηδενική ή μικρή.
Όπου η καλλιέργεια της ελιάς διεξάγεται καλά (ποικιλίες καλά προσαρμοσμένες στο περιβάλλον, πρόγραμμα ισορροπημένης λίπανσης, γόνιμα εδάφη, χλωρά λίπανση κλπ) αυτό το αποτέλεσμα μπορούμε να το επιτύχουμε στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη των σπουδαιότερων ζωικών εχθρών της ελιάς όπως ο πυρηνοτρήτης, ο ρυγχίτης και ο δάκος της ελιάς.
Ο Πυρηνοτρήτης προσβάλλει τα άνθη, τους καρπούς και τα φύλλα και είναι δυνατόν να προξενήσει σημαντικές ζημιές. Η καταπολέμησή του στηρίζεται στη χρήση εντομοκτόνων κυρίως εναντίον της καρπόβιας γενεάς η οποία ξεκίνησε το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Παρόμοια καταπολέμηση συνίσταται και σε προσβολές από Ρυγχίτη όπου επίσης έχει παρατηρηθεί κατά θέσεις τα τελευταία χρόνια.
Τα καλύτερα αποτελέσματα για τη καταπολέμηση του πιο σοβαρότερου εχθρού της ελιάς, του Δάκου της ελιάς, ο οποίος προσβάλλει και ζημιώνει τον ελαιόκαρπο έχει δώσει μέχρι σήμερα η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης – εξόντωσης χρησιμοποιώντας τροφικές παγίδες ή μικτές παγίδες οι οποίες συνδυάζουν το τροφικό ελκυστικό και την φερομόνη του φύλου.
Επειδή η μέθοδος είναι ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ, για να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ πρέπει να εφαρμόζεται είτε σε μονωμένους ή σε μεγάλης έκτασης ελαιώνες και προϋποθέτει την συνεργασία των ελαιοπαραγωγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιοχές όπου η μαζική παγίδευση εφαρμόζεται επί σειρά ετών αυξάνεται ο αριθμός ωφέλιμων εντόμων και μειώνονται οι πληθυσμοί του δάκου.
Περισσότερες διευκρινήσεις και οδηγίες παρέχονται από τον κ. Διονύση Ζαχαράτο, Τεχν. Γεωπόνο στο Κατάστημα Αγροτικών Εφοδίων της Ένωσης.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών συνιστά στον ελαιοπαραγωγό ότι η εφαρμογή της καλλιέργειας της ελιάς πρέπει να γίνεται χωρίς την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων όπου βλάπτουν την υγεία, επιβαρύνουν το περιβάλλον, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και επιβαρύνουν τις επόμενες γενεές.
---------------------------
Πηγή: paseges.gr
---------------------------