Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

«Όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία

Κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που κατηγορούνται στην Τουρκία για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος.

Συγκεκριμένα, τα Ποινικά Τμήματα του ανώτατου δικαστηρίου αποφάσισαν να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα χώρα. Οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.


Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά τους ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Και για τους οκτώ ήρθη το μέτρο της κράτησή τους στις φυλακές εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία, όπως η διαδικασία ασύλου. Οι ίδιοι ήταν παρόντες και εμφανώς συγκινημένοι στην ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Αποφάνθηκε με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες κράτους δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε: «Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε στη Δημοκρατία».

Στον Α. Τσίπρα στρέφεται τώρα η Τουρκία

Από την πλευρά της, η Τουρκία ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παραδώσει τους οκτώ αξιωματικούς.
Μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου, η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται στη διεκδίκηση μίας πολιτικής απόφασης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. 

Ο δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ζεκί Αριτούρκ, που παρακολουθούσε τη δίκη, παραδέχτηκε ότι νομικά η απόφαση είναι τελική και η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει άλλο ένδικο μέσο για την προσβολή της. «Πολιτικά όμως», είπε, «δεν είναι η τελική απόφαση. Τον τελευταίο λόγο έχει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν θέλει το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να αποφασίσει την έκδοσή τους». 

Ο κ. Αριτούρκ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και κατηγόρησε την Ελλάδα για διγλωσσία μεταξύ πολιτικής και νομικών διαδικασιών, αρνούμενη –όπως είπε- να τηρήσει την υπόσχεσή της για έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία. 

Όπως είπε αναλυτικά: «Δεν έχει ακόμη τελειώσει τίποτα για τους προδότες. Η Ελλάδα παίζει διπλό παιχνίδι, κινούμενη μεταξύ πολιτικής και νόμων, και δεν τηρεί την υπόσχεση που μας έχει δώσει. Η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει την έκδοσή τους. Η απορριπτική απόφασή της είναι λάθος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Έκδοσης των Κατηγορουμένων, της οποίας είμαστε συμβαλλόμενο μέρος. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαδικασίας που δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη». 

Καταλήγοντας, «έδειξε» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για αθέτηση της υπόσχεσής του. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε την υπόσχεσή του παρά την αρχική του δήλωση «ότι θα τους παραδώσουμε αμέσως». Αναμένουμε να δούμε εάν ο έλληνας πρωθυπουργός θα τηρήσει την υπόσχεσή του» δήλωσε.

Την ίδια ώρα τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα.
---------------------------------------
Πηγή:  eklogika.gr
---------------------------------------