Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Απεργία και αποχή των εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων

Σε τριήμερες κινητοποιήσεις (24ωρη απεργία την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 και αποχή το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου) "προχωρούν" οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, όπως είχαν προαναγγείλει, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και λοιπά μέσα, που σχετίζονται τόσο με την υγιεινή και κατ’ επέκταση υγεία των εργαζομένων, όσο και την καθημερινή εργασία τους (ρουχισμός, στολές εργασίας, τήρηση κανόνων ασφαλείας κ.τ.λ.), θέματα που έχει αναδείξει το epoli.gr


Επισημαίνεται ότι, αυτή η επιλογή των εργαζομένων έρχεται σε συνέχεια των επίμονων, άκαρπων προσπαθειών τους για εύρεση λύσης σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων "Ε.Ε.Δ.Α.", που έχει στη διάθεσή του, το epoli.gr:

"Το σωματείο σε συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 και την αποχή από την εργασία μας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Στην απόφαση μας αυτή καταλήξαμε μετά από την άκαρπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου παρουσία του Αντιδημάρχου καθαριότητας  και υπηρεσιακών παραγόντων. Εκεί ζητήσαμε την παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας που μας οφείλει η υπηρεσία. Είναι ανεπίτρεπτο οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας μας να εργάζονται χωρίς όλα αυτά που δικαιούνται. Πρέπει η Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί ότι έχουμε οικογένειες που μας περιμένουν να γυρίσουμε, μετά την εργασία μας υγιείς και αρτιμελείς σε αυτές.

Ζητήματα επίσης της απεργιακής κινητοποίησης είναι η τήρηση των κανόνων ασφάλειας κατά τη κίνηση των οχημάτων, η στέγαση τομέων καθαριότητας στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, η διαμόρφωση των αποδυτηρίων και η επισκευή του κτηρίου της Ιεράς Οδού.

Στη συνάντηση μας με το Γενικό Γραμματέα μας ανακοινώθηκε επίσης ότι δε θα καταβληθεί η Υπερεργασία Δεκεμβρίου κανονικά στις  27 Ιανουαρίου η οποία  μετατίθεται για τις  13 Φεβρουαρίου, εξαιτίας γραφειοκρατικών παραγόντων. Εμείς από την πλευρά μας ζητήσαμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταβληθούν στις 27 Ιανουαρίου τα δεδουλευμένα.

Η κατάσταση όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εμείς διεκδικούμε την παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας που μας οφείλει η υπηρεσία, την παροχή ρουχισμού και στολών εργασίας σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, την άμεση καταβολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που προωθείται, των χρημάτων που αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο για τα είδη ατομικής προστασίας και το γάλα παρελθόντων ετών που δεν πήραμε.

Θεωρούμε, ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση, που υποβαθμίζει την προσωπικότητα μας. Πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν. Πρέπει η Δημοτική Αρχή να λάβει ξεκάθαρο μήνυμα ώστε να σταματήσει να υποτιμά την ασφάλεια και την υγεία μας. Για αυτό συμμετέχουμε όλοι στις κινητοποιήσεις του σωματείου και συγκεντρωνόμαστε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 11:00 στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού."

Τη συμμετοχή του στις τριήμερες κινητοποίησεις ανακοίνωσε και το Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Αθηναίων "Η ΠΡΟΟΔΟΣ".
--------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
--------------------------------