Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Έκθεση «Ιστορίες από Χαρτόνι – Αισώπειοι Μύθοι» του Μανώλη Χάρου στην Casa Bianca

Η γραφή του Μανώλη Χάρου αναδύεται με ευαίσθητες και συμβολικές νύξεις, ως σελίδες ενός αυστηρά προσωπικού, ιδιότυπου ημερολογίου. Ένας κόσμος ονειρικός, υπαινικτικός και καθηλωτικός αποκαλύπτεται στα έργα του, που αναπτύσσονται με ρυθμό και συγκίνηση, αντανακλούν έναν εσωτερικό τρόπο βίωσης των καταστάσεων, δίνουν την εντύπωση ότι πηγάζουν από το υποσυνείδητο, απεικάζουν τη ζωτική του σχέση με τον κόσμο, μεταπλάθουν τα ερεθίσματα και τις μνήμες σε πλαστικά επεισόδια που, αν και αποδομούν και αφίστανται της οπτικής πραγματικότητας, συγχρόνως την εμπεριέχουν και τη μετασχηματίζουν.



Μια σύγχρονη πρόταση, πρωτότυπη και ευρηματική, συνιστά και η ενότητα έργων του με θέμα τους Μύθους του Αισώπου, οι οποίοι, παρά το πέρασμα 2.500 περίπου χρόνων, εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν τον επίκαιρο χαρακτήρα τους, συνθέτουν ένα γοητευτικό και διαχρονικό σώμα μικρών γλαφυρών κειμένων, στα οποία η δύναμη της παραβολής και η αλληγορία συμβιώνουν με την ηθική διάσταση και το διδακτικό περιεχόμενο. Κεντρικοί ήρωες αναδεικνύονται τα ζώα που αποκτούν φωνή και ανθρώπινες ιδιότητες, χαρτογραφώντας έναν πολυδιάστατο εσωτερικό κόσμο συναισθημάτων και εμμονών, θετικών και αρνητικών καταστάσεων και συμπεριφορών, πυροδοτώντας την κριτική-στοχαστική διάθεση, συγκροτώντας και συμπυκνώνοντας, με τρόπο εύληπτο, μια φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής. Η αλεπού, το λελέκι, το ποντίκι, το βόδι, το κοράκι, το βατράχι και το κουνούπι διεκδικούν τον δικό τους πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια αναπάντεχη φανταστική θεατρική σκηνή της ανθρώπινης ύπαρξης και των περιπετειών της.


Ο Μανώλης Χάρος, έχοντας αναζητήσει, μελετήσει και εντρυφήσει σε αναπαραστάσεις των Μύθων σε πολυάριθμα εικονογραφημένα χειρόγραφα και εκδόσεις, παρουσιάζει δισδιάστατες και τρισδιάστατες στον χώρο συνθέσεις που συγκροτούν, στο σύνολό τους, ένα ενιαίο περιβάλλον, προσφέρουν οπτική απόλαυση, διακρίνονται για την αμεσότητα και την εκφραστικότητα, τον ρομαντισμό και την παιδικότητά τους, τις αμιγείς εικαστικές τους ποιότητες και αξίες.

Πρόκειται για έργα ιδιαίτερης αισθητικής προσέγγισης και πραγμάτωσης. Η λάμψη, ο πλούτος και η αισθαντικότητα των χρωματικών τόνων, το ποπ στοιχείο, η σχεδιαστική αρτιότητα και ο χειροτεχνικός χαρακτήρας, η ποιητικότητα και η ζωντάνια της αφήγησης –βασικά στοιχεία της τέχνης του Μανώλη Χάρου–, εντείνουν την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που αποπνέουν. Παράλληλα, επιδιωκόμενος και πρωταρχικός στόχος της έκθεσης Ιστορίες από χαρτόνι – Αισώπειοι μύθοι είναι ο εκπαιδευτικός, προσβλέποντας στην κινητοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών με τη συμμετοχή τους στην ολοκλήρωση ενός ευφάνταστου «παιχνιδιού»-μιας ιχνογραφίας σε χαρτόνι, την οποία σχεδίασε ο καλλιτέχνης.


Γιάννης Μπόλης – ∆όμνα Γούναρη
Επιμελητές της έκθεσης

Πληροφορίες: Εγκαίνια της έκθεσης «Ιστορίες από Χαρτόνι – Αισώπειοι Μύθοι» του Μανώλη Χάρου
Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 στη Casa Bianca
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης και Δόμνα Γούναρη
Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαΐου έως 15 Ιουλίου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00 – 17:00
Πέμπτη: 10:00 – 20:00, Κυριακή & Δευτέρα: Κλειστά
Casa Bianca, Βας.Όλγας 180 & Θεμ.Σοφούλη, τηλ 2310 427555, 2313 318538
--------------------------------------
Πηγή:   cityportal.gr
--------------------------------------