Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στον ελληνικό τουρισμό - Το Υπουργείο Τουρισμού ολοκλήρωσε το πρώτο έργο κωδικοποίησης νομοθεσίας στην Ελλάδα

Μπορεί το Υπουργείο Τουρισμού να μετράει μόλις λίγους μήνες, παρόλα αυτά το έργο που παράγει αποδεικνύεται πολύ έντονο. Καθώς, έγινε το πρώτο Υπουργείο που προχώρησε στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας του.

Η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας αποτελεί ένα κομβικό έργο για τον τουριστικό κλάδο μέσω του οποίου αποκτούν απευθείας πρόσβαση οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι νομικοί σύμβουλοι των τουριστικών επιχειρήσεων, οι εν δυνάμει επενδυτές στον τουρισμό, αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

Συνολικά κωδικοποιήθηκε η νομοθεσία περισσοτέρων από 100 ετών, και δημιουργήθηκε ένα ξεκάθαρο, πλήρες και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψηφιακής πληροφόρησης για τη σημερινή ισχύουσα νομοθεσία για τον τουρισμό. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στο κοινό εντός του Ιουνίου.

Το έργο είχαν εξαγγείλει στο παρελθόν διάφορες κυβερνήσεις, ουδέποτε όμως προχώρησε. «Εμείς δεσμευτήκαμε πολιτικά και το κάναμε πράξη. Θέσαμε ως στόχο και ολοκληρώσαμε ένα έργο που αποτελεί παρακαταθήκη για τον ελληνικό τουρισμό», τόνισε η Ε.Κουντουρά σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του τουρισμού και της Κοινωνίας της Πληροφοριας Α.Ε. πανεπιστημιακών και νομικών.

Ο Σπύρος Φλογαΐτης,  Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), εξήρε το έργο της ηγεσίας του Υπουργείου, καθώς το έργο της κωδικοποίησης αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε όλον τον δημόσιο τομέα και θα αποτελέσει οδηγό και για τα υπόλοιπα υπουργεία στο μέλλον.

Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας αποτελεί εξαιρετικής σημασίας έργο, το οποίο συμβάλει δραστικά στον περιορισμό της πολυνομίας. Ένα τεράστιο έργο που ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στη πολιτική βούληση του Υπουργείου, τόνισε ο Γιώργος Μήτσου, στέλεχος της ΚτΠ, και Υπεύθυνος του έργου.

Η Υπουργός Τουρισμού, Ε.Κουντουρά, χαρακτήρισε την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας ως το πλέον ουσιαστικό εργαλείο εθνικής τουριστικής πολιτικής που στηρίζει την τουριστική δραστηριότητα και επιχειρηματικότητα.

Η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, Ευρυδίκη Κουρνέτα με τη σειρά της εξήγησε το πως συμβάλλει η κωδικοποίηση στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας. Ενώ, αναφέρθηκε στο εκτεταμένο νομοθετικό έργο του Υπουργείου την τελευταία διετία με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και απλουστεύσεις των αδειοδοτικών διαδικασιών, καθώς και στην επικείμενη ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου με στόχο να καλύψει όλα τα κενά στην τουριστική νομοθεσία και στην αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 έργων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα» σχετικών με τις νέες τεχνολογίες και για την συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., στην υλοποίηση και άλλων ακόμη έργων όπως ο εκσυγχρονισμός του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ).