Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - Γέμισε... 5στερα η Ελλάδα

Τη συνεχή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, διαπιστώνει η ετήσια μελέτη του ΙΤΕΠ που αποτελεί όργανο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας την ίδια στιγμή που ο αριθμός των Ελληνικών ξενοδοχείων και camping δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το 2015.


Όπως συμπεραίνεται στην έρευνα που ακτινογραφεί τα μεγέθη και τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ξενοδοχίας το 2016, τα ελληνικά ξενοδοχεία αναβαθμίζονται διαρκώς και οι 4 και 5 αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες αποτελούν το 42,3% του συνόλου της συνολικής δυναμικότητας των μονάδων της χώρας. Αντίστοιχα διαρκώς βαίνει μειούμενος ο αριθμός των 1 και 2 αστέρωνξενοδοχείων της Ελλάδας, ενώ το δυναμικό των ξενοδοχείων 3* παρουσιάζεται σχεδόν αμετάβλητο.

Παράλληλα, η μελέτη του ΙΤΕΠ επισημαίνει ότι «ελληνικό ξενοδοχείο είναι το μικρό ξενοδοχείο», αφού το μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στη χώρα μας ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια.

Όπως καταγράφει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου, το ελληνικό ξενοδοχείο, εν μέσω κρίσης, αποτελεί σταθερή πηγή απασχόλησης και παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του τουρισμού πέρυσι, το ποσοστό απασχόλησης ανέβηκε κατά 3,9% σε σχέση με το 2015. Συγχρόνως το ποσοστό των απασχολούμενων γυναικών στα ξενοδοχεία προσεγγίζει το 57% στο σύνολο του εργαζομένων.

Αναλύοντας την εικόνα των τουριστικών διανυκτερεύσεων, το 2016 καταγράφεται για μια ακόμη χρονιά υψηλή εποχικότητα στη τουριστική ζήτηση, αποτελώντας για μια ακόμη χρονιά κυρίαρχο δομικό πρόβλημα και μόνιμη παθογένεια στον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και των ξενοδοχείων.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, παρουσιάζοντας τη μελέτη, τόνισε ότι το Νότιο Αιγαίο αποτελεί τον πρωταθλητή σε αρκετές κατηγορίες του ξενοδοχειακού προϊόντος της χώρας καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση στις υποδομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, διαθέτοντας 2.068 μονάδες και 99.700 δωμάτια.
-----------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-----------------------