Μετά από χρόνια χωρίς κάποια επιστημονική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της παχυσαρκίας και αποσύρσεις φαρμάκων, λόγω σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, από την περασμένη εβδομάδα βρήκε τη θέση του στα ράφια των φαρμακείων το νέο χάπι αδυνατίσματος.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίασή του, χορηγείται με ιατρική συνταγή και δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις, καθώς έχει πολλές αντενδείξεις. Όμως τέσσερις μεγάλες μελέτες φάσης 3 έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα. 

Βασίζεται σε δύο ουσίες, που κάθε μία μόνη της βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά ο συνδυασμός τους φαίνεται ότι επιταχύνει την πολύπλοκη διαδικασία του αδυνατίσματος. Πρόκειται για τη ναλτρεξόνη και για τη βουπροπιόνη, που δρουν σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της λεγόμενης ομοιόστασης (της δαπάνης κατανάλωσης ενέργειας) και διατίθενται σε μορφή δισκίων παρατεταμένης αποδέσμευσης.

Μειώνουν την όρεξη και κατ' επέκταση την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας, βοηθώντας τους ασθενείς να ακολουθήσουν μια δίαιτα ελεγχόμενης θερμιδικής πρόσληψης και να μειώσουν το βάρος τους.

Την καλπάζουσα αύξηση της παχυσαρκίας τη ζούμε καθημερινά και όχι μόνο στη χώρα μας - πρόκειται για ένα διεθνές σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ως το 2030 ο αριθμός των υπέρβαρων αναμένεται να εκτοξευθεί στα 2,16 δισεκατομμύρια, των δε παχύσαρκων στα 1,12 δισεκατομμύρια. Τρομακτικά νούμερα, ειδικά αν συνειδητοποιήσουμε τι συνεπάγονται για την υγεία. Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και πρόωρου θανάτου. Πέρα από αυτά είναι πρωτοφανής και ο κοινωνικός στιγματισμός όσων κουβαλάνε παραπανίσια κιλά.

Παχυσαρκία, μια σοβαρή νόσος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ελλάδα το 65,8% των ανδρών και το 55,2% των γυναικών είναι υπέρβαροι (υπέρβαροι ΔΜΣ ≥25 kg/m²) και το 21,9% των ανδρών και το 23,8% των γυναικών είναι παχύσαρκοι (παχύσαρκοι ΔΜΣ≥30 kg/m²). 

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO) σχετικά με τις αντιλήψεις για την παχυσαρκία και την ψυχολογία των ασθενών, που διεξήχθη σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες, με συμμετοχή 14.000 ασθενών, έδειξε ότι είναι υψηλό το ποσοστό των ενηλίκων, που υποτιμά το βάρος του. Συγκεκριμένα 1 στα 5 άτομα, που περιέγραψαν τον εαυτό τους ως φυσιολογικό, από πλευράς σωματικού βάρους, στην πραγματικότητα ήταν υπέρβαρα, ενώ 3 στα 4 παχύσαρκα άτομα περιέγραψαν το εαυτό τους ως υπέρβαρο. 

Το να κάνεις δίαιτα και να βάλεις "φερμουάρ" είναι, βέβαια,μια κουβέντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αγώνας κατά της παχυσαρκίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ και πρέπει να συνυπολογιστούν οι λόγοι που κάποιος το ρίχνει στο φαγητό. Διότι έχει επιβεβαιωθεί ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, που με τιτάνια προσπάθεια κατάφεραν να αδυνατίσουν, "ξανακυλάνε" μετά κάποιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Γεώργιο Πανοτόπουλο MD PhD, παθολόγο – διατροφολόγο, διεθνή ειδικό στην παχυσαρκία (SCOPE Obesity International Fellow), αντιπρόεδρο ΕΠΑΜΕΔΙ: «Η παχυσαρκία σήμερα (Παγκόσμια Εταιρεία Παχυσαρκίας Μάιος 2017) θεωρείται οριστικά μία χρόνια, εξελισσόμενη και υποτροπιάζουσα νόσος. Τα αίτια της δεν είναι απλώς το αυξημένο φαγητό και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αλλά γενετικοί, φυσιολογικοί, συμπεριφορικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Επιπλέον παχύσαρκα ή πρώην παχύσαρκα άτομα έχουν επισημάνει ότι, το φαγητό που λαμβάνουν, δεν οφείλεται κυρίως στην πείνα, αλλά είναι συνδεδεμένο με κοινωνικές συμπεριφορές και με εθισμό. Παράλληλα, το «στίγμα» του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς ψυχολογικές εκβάσεις, όπως κατάθλιψη, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη ικανοποίησης με την εμφάνιση. 

Οι νέοι συνδυασμοί δραστικών ουσιών, εγκεκριμένων από τους επίσημους φορείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, γνωρίζοντας  την επίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος στο ενεργειακό ισοζύγιο, μπορούν - με την κατάλληλη από τον γιατρό διαχείριση - να γίνουν αποτελεσματικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών της παχυσαρκίας  και να επιδείξουν σημαντικό όφελος στους επικείμενους κινδύνους από την ασθένεια».

Το προφίλ ασφαλείας του νέου φαρμάκου

Οι κλινικές μελέτες, αλλά και η εμπειρία από τη χρήση του φαρμάκου στις ΗΠΑ, όπου κυκλοφορεί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, έδειξαν ότι μπορεί να έχει 2-4 φορές παραπάνω καλύτερα αποτελέσματα. Πάντως, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το συγκεκριμένο δεν ενδείκνυται για όλους όσοι έχουν παραπανίσιο σωματικό βάρος.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ναυτία, η δυσκοιλιότητα, ο εμετός, η ζάλη και η ξηροστομία. Αντενδείκνυται, μεταξύ άλλων, σε άτομα που έχουν αρρύθμιστη υπέρταση, που καταναλώνουν αλκοόλ κι αντιμετωπίζουν πρόβλημα νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας. Επιπλέον οι χρήστες χρειάζονται παρακολούθηση για οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά τους και για αυτοκτονικές τάσεις.

Η παρασκευάστρια εταιρεία διεθέτει τον Κατάλογος Ελέγχου για τον Συνταγογραφούντα Ιατρό, που αποτελεί σημαντικό οδηγό, με σκοπό την ελαχιστοποίηση ειδικών ανησυχιών για την ασφάλεια του προϊόντος, δίνοντας έμφαση στις αντενδείξεις, στις προειδοποιήσεις και στις προφυλάξεις.

Τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει και η νέα ιστοσελίδα www.mychoicemylife.gr, στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για θέματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, με πρέσβειρα την παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη.
------------------------------
Πηγή: healthmag.gr
------------------------------