Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ -. Αυξήσεις μισθών έως 47% από τον Σκλαβενίτη

Σε μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα της εποχής κίνηση, η οποία προκάλεσε αίσθηση στην αγορά προχώρησε η οικογένεια Σκλαβενίτη. Δυο μήνες μετά την απόκτηση του δικτύου της Μαρινόπουλος, αποφάσισε να «ευθυγραμμίσει» τις απολαβές των πρώην χαμηλόμισθων υπαλλήλων της παραπαίουσας αλυσίδας με αυτές των δικών της εργαζομένων παρά το υψηλό κόστος που αναλάμβανε.


Σύμφωνα με ενημέρωση που εστάλη από την εταιρεία στους εργαζομένους, οι μικτοί μισθοί, τα ημερομίσθια και τα ωρομίσθια των χαμηλόμισθών πρώην εργαζομένων της Μαρινόπουλος, ποσοστό άνω του 60% των οποίων ήταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, αυξάνονται έως και 47% και διαμορφώνονται ως εξής:

1 Ο μηνιαίος μικτός μισθός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, ο οποίος είναι κάτω των 860 ευρώ αυξάνεται -με χορήγηση εταιρικής παροχής- ώς να ανέρχεται στο ποσό των 860 ευρώ. Δηλαδή κάποιος που τον Απρίλιο είχε μισθό 586 ευρώ αυτός από τον Μάιο αυξάνεται στα 860 ευρώ.

2 Αναλογικά αυξάνεται ο μικτός μισθός (για όσους αμείβονται με βάση μηναίο μισθό) και το ωρομίσθιο (για όσους αμείβονται με βάση ωρομίσθιο) Εργαζομένων Μερικής Απασχόλησης (σ.σ. το 60% των εργαζομένων της Μαρινόπουλος ήταν σε αυτό το καθεστώς), ως εξής:

• Ο μηνιαίος μισθός υπολογίζεται με βάση τον άνω μισθό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης (860 ευρώ) και το συμβατικό μηνιαίο ωράριο. Παράδειγμα, 4ωρου εργαζόμενου που τον Απρίλιο του 2017 (βάσει μισθού 586 ευρώ) έλαβε 293 ευρώ, τον Μάιο με βάσει τον μισθό των 860 ευρώ θα λάβει 430 ευρώ.

• Το ωρομίσθιο υπολογίζεται με βάση τον άνω μισθό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης (860 ευρώ). Παράδειγμα το ωρομίσθιο αυξάνεται στα 5,16 ευρώ από 3,52 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.
Το ημερομίσθιο των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, το οποίο είναι κάτω των 33 ευρώ, αυξάνεται ? με χορήγηση εταιρικής παροχής- ώστε να φθάσει τα 33 ευρώ.

Ενοποίηση δικτύου
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια ενσωμάτωσης των καταστημάτων που ανήκαν στην Μαρινόπουλος στο δίκτυο της Σκλαβενίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εγχείρημα προχωράει με βάση τον προγραμματισμό, με την τροφοδοσία να αποκαθίσταται σταδιακά και τα ράφια να γεμίζουν και πάλι με προϊόντα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής το στοίχημα της ανάκτησης των καταναλωτών που χάθηκαν όσο διάστημα η άλλοτε πανίσχυση αλυσίδα ήταν εκτός αγοράς και δίνονταν μάχη στις αίθουσες των δικαστηρίων για να διασωθούν οι 10.500 θέσεις εργασίας, φαίνεται να κερδίζετε μέρα με τη μέρα.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξόφληση των προμηθευτών της Μαρινόπουλος, οι οποίοι αποδέχθηκαν «κούρεμα» 50% στις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση.
-----------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Γιώργος Μανέττας 
-----------------------------------------------