Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Επιστολή ξ. Δημήτρη Λουράντου προς τον Υπουργο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κυθήρων
Ποταμός Κυθήρων ΤΚ 80200
Τηλ.: 2736034217 – 6947810990
ΠΡΟΣ :
Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Κύριε Υπουργέ

Το νησί μου, τα Κύθηρα, εδώ και αρκετά χρόνια, ζει με το βραχνά της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που το ενώνει, ή καλύτερα θα έπρεπε να το ενώνει, με το διοικητικό του κέντρο, τον Πειραιά.
Στην ακτοπλοϊκή γραμμή  Πειραιάς - Κύθηρα, δραστηριοποιείται το πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος της Ναυτιλιακής εταιρείας  ΛΑΝΕ.  Η γραμμή είναι επιδοτούμενη, δηλαδή το πλοίο εκτελεί σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας, άρα θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να τηρεί κάποιους κανόνες, που απορρέουν από αυτή τη σύμβαση.


Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα δρομολόγιά του  έχουν ανακοινωθεί από το Γενάρη, μετά από μία πολύμηνη ακινησία του ανωτέρω αναφερομένου πλοίου, γνωρίζουμε ήδη, ότι το πλοίο ΔΕΝ θα επανέλθει στις 2 Ιουνίου, όπως η ίδια η εταιρεία έχει ανακοινώσει και όπως πληροφορήθηκα θα αργήσει να επανέλθει. Οι ακυρώσεις, στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού,  γίνονται καθημερινά και οι επαγγελματίες ζουν σε απόγνωση από την παντελή έλλειψη του κράτους στην προστασία τους και στην προστασία όλων των κατοίκων του νησιού που οφείλει συνταγματικά να τους προσφέρει. 

Και δεν είναι η πρώτη φορά ! Το συγκεκριμένο πλοίο, δεν έχει τηρήσει ΠΟΤΕ τις υποχρεώσεις του ! Ποτέ δεν τηρεί τα χρονοδιαγράμματα έναρξης των δρομολογίων του, όπως η ίδια η εταιρεία τα ανακοινώνει κατά καιρούς. 

Ασχολήθηκε ποτέ κάποιος από το Υπουργείο με το πόσο χρονικό διάστημα το νησί μου μένει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά;  Γιατί οι ¨ακινησίες¨  του πλοίου διαρκούν πολύ ! Γιατί η εξυπηρέτηση κι άλλων ακτοπλοϊκών γραμμών στο Αιγαίο και αυτές εκτελώντας δημόσια υπηρεσία , άρα επιδοτούμενες, μπαίνουν ταυτόχρονα και εμβόλιμα στη διάρκεια του χρόνου; Και όλο αυτό το διάστημα τα Κύθηρα μένουν χωρίς πλοίο; 

Ποτέ δεν τηρεί τα ωράρια των δρομολογίων που επίσης η ίδια η εταιρεία ανακοινώνει. Οι καθυστερήσεις αφίξεων και αναχωρήσεων είναι πολλές φορές πολύωρες. Χωρίς καμιά σοβαρή εξήγηση !

Ως πότε οι Κυθήριοι θα βιώνουμε αυτό τον εμπαιγμό;  Ως πότε θα καταστρέφονται επαγγελματίες;  Ως πότε θα νιώθουμε σαν ζώα;  Ως πότε θα είμαστε απροστάτευτοι στις ορέξεις μιας ΑΦΕΡΕΓΓΥΑΣ εταιρίας; 

Σεις κύριε Υπουργέ, έχετε σκοπό κάποτε να μας προστατεύσετε; Μέχρι τώρα, δυστυχώς το Υπουργείο  στο οποίο υπηρετείτε, δεν έχει δείξει καμιά τέτοια πρόθεση. Και όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση αλλά και με όλες τις προηγούμενες ! Κάποια στιγμή δε νομίζετε πως αυτές οι πρακτικές θα πρέπει να σταματήσουν;

Συγγνώμη ειλικρινά για το ύφος αλλά το υπαγορεύει η αγανάκτηση ! Αν δεν μπορείτε να μας εξασφαλίσετε τα αυτονόητα, σταματήστε και τις επιδοτήσεις για τις γραμμές των Κυθήρων. Αφήστε μας επίσημα στη μοίρα μας (γιατί στην πραγματικότητα στη μοίρα μας είμαστε αφημένοι χρόνια) !

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κυθήρων