Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ - ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

 Μια ακόμη μεγάλη και ουσιαστική επιτυχία της Δημοτικής μας Αρχής! Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση της Περιφερειάρχου Αττικής κας. Ρένας Δούρου με την οποία εντάσσεται οριστικά στο Π.Ε.Π. Αττικής 2014-2020 η πράξη "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ - ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ" προϋπολογισμού 1.981.396€ με το Φ.Π.Α.


Για τη χρηματοδότηση της προτεινόμενης πράξης λήφθηκε υπόψη όχι μόνο ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου μας, αλλά και οι αφίξεις επισκεπτών, που το 2016 ξεπέρασαν τις 80.000 και από τις οποίες επιβαρύνονται πολύ όλα τα δημοτικά δίκτυα.

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος για την επίβλεψη του δικτύου και την εξασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού. Μέσω του Συστήματος αυτού θα είναι εφικτή η παρακολούθηση από την έδρα του Δήμου της λειτουργίας ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου (φυσικοχημικές παράμετροι νερού, παροχές, πιέσεις, καταναλώσεις κ.λπ.) και ο ενεργός έλεγχος των διαρροών με δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση θραύσεων οι οποίες θα εντοπίζονται εγκαίρως.

Το έργο περιλαμβάνει, πιο συγκεκριμένα, την Προμήθεια και Εγκατάσταση:

· Σύγχρονου εξοπλισμού σε 51 Δεξαμενές και Γεωτρήσεις (το σύνολο, δηλαδή) του Δικτύου Ύδρευσης. Ο εξοπλισμός αυτός επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των κρισίμων παραμέτρων (ποιοτικά χαρακτηριστικά, παροχή, πίεση, στάθμη, λειτουργία αντλιών και άλλες κρίσιμες παραμέτρους), συγκεντρώνει τα δεδομένα αυτά και τα αποστέλλει μέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου στο Κέντρο Ελέγχου που θα εγκατασταθεί στον Δήμο. Ο εξοπλισμός, επίσης, επιτρέπει την αυτόματη χλωρίωση του νερού ανάλογα με τις μετρήσεις που λαμβάνει βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του νερού. Τέλος, σε συγκεκριμένα σημεία θα εγκατασταθούν και φίλτρα αποσιδήρωσης και απομαγγανίωσης, τα οποία κοστίζουν περίπου 60.000€ ανά μονάδα και τα έσοδα του Δήμου δεν επιτρέπουν την προμήθειά τους με ίδια χρηματοδότηση.

Ειδικότερα θα επιτηρούνται συνεχώς και θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό από τους απομακρυσμένους σταθμούς τα εξής δεδομένα:
  • Στάθμες και παροχές δεξαμενών
  • Πιέσεις και Παροχές αγωγών σε αντλιοστάσια, γεωτρήσεις του δικτύου
  • Ποιοτικά χαρακτηριστικά νερού στις δεξαμενές τροφοδοσίας του δικτύου
  • Ηλεκτρικά μεγέθη ενεργών στοιχείων (αντλίες)
  • Καταστάσεις λειτουργίας ενεργών στοιχείων (ON-OFF, βλάβες θερμικών, διακοπές ρεύματος κτλ)
  • Ενδείξεις διαρροών σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου
· Εξοπλισμού για την δημιουργία Κέντρου Ελέγχου του συνολικού συστήματος στην έδρα του Δήμου (Τεχνική Υπηρεσία), στο οποίο θα συγκεντρώνονται το σύνολο των δεδομένων από τους απομακρυσμένους σταθμούς και θα χρησιμοποιείται για την εποπτική παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό των εγκαταστάσεων.

· Φορητού εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών που περιλαμβάνει ένα (1) ακουστικό γαιόφωνο, ένα (1) ψηφιακό συσχετιστή, πέντε (5) διατάξεις ακουστικής καταγραφής θορύβου διαρροών με επικοινωνιακό εξοπλισμό και μία (1) διάταξη επισκόπησης αγωγών και εντοπισμού διαρροών.

Η αυτόματη καταγραφή των διαφόρων χαρακτηριστικών του δικτύου, η τηλεμετάδοση τους στο Κέντρο Ελέγχου και ο τηλεχειρισμός των συστημάτων, θα επιτρέψει στην υποστελεχωμένη Υπηρεσία του Δήμου να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει γρηγορότερα και καλύτερα τα προβλήματα που εμφανίζονται.

Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων, στη μείωση των διαρροών (και άρα στην αύξηση της ποσότητας του διαθέσιμου νερού που τώρα χάνεται από αδιάγνωστες διαρροές και βλάβες), στη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Με βάση τη μελέτη, προβλέπεται τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος καθώς και εκπαίδευση των υδραυλικών και του προσωπικού του Δήμου στη χρήση των νέων αυτών τεχνολογιών και συστημάτων.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους μέσω του Π.Ε.Π. Αττικής 2014-2020 και αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2017.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική επιτυχία της Δημοτικής Αρχής αλλά και των ανθρώπων και στελεχών της που εργάστηκαν σκληρά για την σύνταξη της μελέτης και την τεχνική παρακολούθηση του ζητήματος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη σημαντική συμβολή του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Στάθη, του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Δημήτρη Μπογιατζή και του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Π.Ε. Νήσων που συνέβαλαν στην τεχνική ωρίμανση του φακέλου του έργου.
------------------------------------------------------
Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα
------------------------------------------------------

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: