Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Η εφορία βάζει βαθιά το χέρι στο πορτοφόλι ακόμη και των μικρών παραγωγών, διαβάστε περιπτώσεις και παραδείγματα

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 οι αγρότες και όσοι διαθέτουν αγροτικό εισόδημα θα πρέπει να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει κάποιες «παγίδες» για τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν πολλά χρήματα στην εφορία όσοι έχουν αγροτικό εισόδημα. 


Ο αυξημένος φόρος προκύπτει γιατί η βασική ενίσχυση φορολογείται πλέον από το πρώτο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχος ή μισθωτός που έκανε το λάθος να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ και να διεκδικήσει επιδοτήσεις, θα αναγκαστεί να πληρώσει το 2017 ένα αρκετά σεβαστό ποσό.

Αυτό συμβαίνει επειδή για το συγκεκριμένο ποσό (αγροτικές ενισχύσεις) θεωρείται ότι είναι «επιχειρηματίας» και οδηγείται στην φορολογική κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών (δηλαδή 22% φόρος και 100% προκαταβολή).

Επίσης σε αυτή την περίπτωση αν το κύριο εισόδημα (από μισθό ή σύνταξη) είναι μεγαλύτερο από το αγροτικό (μιλάμε για την μεγάλη πλειοψηφία) τότε χάνει την απαλλαγή που δικαιούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η μόνη λύση για αυτούς είναι να νοικιάσουν την αγροτική τους γη με μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους (δηλαδή ουσιαστικά τους βγάζει εκτός συστήματος επιδοτήσεων).

Τα παραδείγματα που αναφέρουμε στη συνέχεια αποδεικνύουν το μεγάλο ψέμα ότι οι μικροί παραγωγοί δεν θα έχουν φόρο αλλά επιστροφή (ευχαριστούμε την βοήθεια της λογίστριας κ. Πετρούλα Κυράτσα).

Διαβάστε τα παραδείγματα


Ακόμη θυμίζουμε ότι όσοι παράλληλα με την αγροτική εκμετάλλευση ασκούν και άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων (π.χ. ως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, έμποροι προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λιανέμποροι ή χονδρέμποροι άλλων προϊόντων και αγαθών, εκμεταλλευτές φωτοβολταϊκών συστημάτων κ.λ.π.) και έχουν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ το 2016, υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για την αγροτική τους εκμετάλλευση, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς αυτό (τήρηση βιβλίων, έκδοση φορολογικών στοιχείων, υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ).
----------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
----------------------------