Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ο Εορτασμός του Οσίου Θεοδώρου στα Κύθηρα 11 & 12 Μαϊου 2017

Με την δέουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατά το νησιώτικο τυπικό εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Θεοδώρου του εν Κυθήροις, προστάτου και εφόρου της νήσου, στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Καλεσμένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ,  ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.Καλλίνίκος.


Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 11 Μαΐου, το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ.Καλλινίκου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ, με την παρουσία πιστών.

























Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 12 Μαΐου με κατάνυξη εορτάστηκε ο Όσιος Θεόδωρος ο εν Κυθήροις ασκήσας, προστάτης της νήσου, στην ομώνυμη Βυζαντινή Ιερά Μονή όπου μόνασε και οσιακώς εκοιμήθη κατά τον 10ο αιώνα. 

Της Ιεράς Εορτής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, προσκεκλημένος του επιχωρίου Επισκόπου κ. Σεραφείμ, μετά του Ιερού Κλήρου της νήσου. 

Παρούσες οι τοπικές αρχές με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη. 

Η λιτανεία της Τιμίας Καράς του Οσίου έγινε στον περίβολο της Ιεράς Μονής υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής Ποταμού, τις ψαλμωδίες του χορού ψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Κατσούλα και τη συνοδεία μαθητών του Δ.Σ. Ποταμού και πιστών. 

Ο Μητροπολίτης Άρτης στο καθηλωτικό κήρυγμά του ανέλυσε την έννοια των "δώρων του Θεού" στην εποχή μας και προέτρεψε τους πιστούς να έχουν υπόδειγμα ουράνιου θείου δώρου τον Όσιο Θεόδωρο, που με την άσκηση και την ταπεινότητά του κέρδισε την αγιότητα.  

































Ο Όσιος Θεόδωρος γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας στα τέλη του 9ου αιώνα. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Θερμή του επιθυμία ήταν να μονάσει. 

Πήγε στη Ρώμη και αργότερα στη Μονεμβάσια για να κλειστεί στο κελί της Θεοτόκου της Διακονίας. Περίπου το 921 ήλθε στα Κύθηρα όταν αυτά είχαν σχεδόν ερημώσει από τις επιδρομές των Σαρακηνών της Κρήτης. Εμόνασε στον παλαιοχριστιανικό ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου που σώζεται μέχρι σήμερα. Το 922, στις 12 Μαΐου ο Όσιος Θεόδωρος πέθανε. 

Αρκετό καιρό μετά το θάνατό του, ναύτες περαστικοί βρήκαν το λείψανό του που ήταν σχεδόν άθικτο και το έθαψαν εκεί. Ο Όσιος είχε γράψει ο ίδιος πάνω σε κεραμίδι τα εξής: "Εγώ ο δούλος του Θεού Θεόδωρος ησθένησα την 9ην του μηνός Μαίου και ιδού πού αποθνήσκω την 12ην αυτού, την του Αγίου Επιφανίου ημέραν". 

 Ο παλιός ναός ξαναχτίστηκε μεταξύ 12ου και 13ου αιώνα από μονεμβασίτες τεχνίτες και αποτελεί περίφημο δέιγμα της βυζαντινής ναοδομίας της εποχής και αφιερώθηκε στη μνήμη του Οσίου Θεοδώρου. Με το πέρασμα των χρόνων ο ναός μετετράπη σε μοναστήρι. 

Το 1630 ο ναός ανακαινίσθηκε από τον Επίσκοπο Κυθήρων Αθανάσιο Βαλεριανό που τοποθέτησε το εξαίρετο πώρινο υπέρθυρο που υπάρχει σήμερα άνωθεν της νότιας εισόδου του βυζαντινού ναού. Σήμερα είναι Ιερά Μονή με ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη π. Πέτρο Κασιμάτη. 
---------------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Ρενάτα Πανταζίδου Photo Cerigo, Adelin FM
---------------------------------------------------------------------------------------