Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Οι Κυθήριοι εκφράστηκαν!

Με μια μεγάλη συγκέντρωση στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, Δήμος και Εγχώριος Περιουσία, ενημέρωσαν τους Κυθήριους και τους θεσμικούς τους φορείς και εκπροσώπους για τις δικαστικές διεκδικήσεις της τοπικής Μητρόπολης και της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με τα Ιερά μας Προσκυνήματα. 


Το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο καθόλη τη διάρκεια των τριών και πλέον ωρών της εκδήλωσης, ενώ τέθηκαν και απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν το αδικαιολόγητο των προσφυγών αυτών μιας και τα ζητήματα που ανακινεί εκ νέου η Εκκλησία έχουν διευθετηθεί και λυθεί οριστικά με την απόφαση 1956/1986 του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία οι προσφεύγοντες επιμελώς έχουν αποκρύψει. 

Επιπλέον τονίστηκε από όλους το απαράδεκτο της προσφυγής της Εκκλησίας της Ελλάδος εναντίον ακόμα και του ιδρυτικού Νόμου της Εγχωρίου Περιουσίας (1416/1984, άρθρο 84) για το οποίο ζητά παρεπίμποντα έλεγχο συνταγματικότητας, κάτι που μέχρι σήμερα ουδείς είχε πράξει. 

Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης χαρακτήρισε τη στάση αυτή εχθρική προς τους Κυθηρίους αφού ένας θεσμός αλλότριος προς την τοπική ιστορία και παράδοση ζητεί ουσιαστικά επανεξέταση του συνόλου του Θεσμού της Εγχώριας Περιουσίας, που θα μπορούσε υπό συνθήκες να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμιο για την κοινή περιουσία του Κυθηραϊκού Λαού. 

Από τις παρεμβάσεις που ξεχώρισαν, πέραν του νυν και των τριών πρώην Προέδρων της Επιτροπής (κ. Παναγιώτη Κομηνού, κ. Εμμ. Κασιμάτη, κ. Κων/νου Καλλίγερου και κ. Κοσμά Μεγαλοκονόμου), ήταν εκείνη του Αντιδημάρχου κ. Κομηνού αλλά και του κ. Μάνου Τριφύλλη ο οποίος μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του Δήμου και της Εγχωρίου Περιουσίας στο θέμα αυτό για να εισπράξει ένα θερμότατο χειροκρότημα. 

Τέλος ο Δήμαρχος δήλωσε δημόσια ότι εκείνος και η Δημοτική Αρχή έχουν εξαρχής σαφή και ξεκάθαρη στάση στο θέμα αυτό και ότι η νομική ομάδα που έχει συγκροτηθεί από το Δήμο και την Εγχώριο αποτελούμενη από 2 Καθηγητές Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (κ. Βλαχόπουλος και κ. Λαζαράτος) αλλά και ακόμα 4 Νομικούς, θα πράξει το καλλίτερο δυνατό για την προάσπιση των από αιώνων δικαιωμάτων του Κυθηραϊκού Λαού επί των Ιερών Προσκυνημάτων των Κυθήρων. 

Η προσέλευση αλλά και το ενδιαφέρον των παρισταμένων απέδειξαν ότι η επιλογή των διοργανωτών για μια απευθείας ενημέρωση των δημοτών δικαιώθηκε απόλυτα. Την εκδήλωση κάλυψαν τα τοπικά Μ.Μ.Ε. που ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα διανεμηθεί σε όλο το νησί ειδικό έντυπο με τις θέσεις και απόψεις του Δήμου και της Εγχωρίου απέναντι στις ανυπόστατες (ιστορικά και νομικά) αιτιάσεις των προσφευγόντων (Μητροπόλεως και Εκκλησίας της Ελλάδος).



Ακολουθούν τα κείμενα:
----------------------------------------
Πηγή:  kainourgiamera.gr
----------------------------------------