Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Τρία εσπρέσο την ημέρα προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη

Τρία ή περισσότερα εσπρεσάκια ημερησίως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Μεσογειακό Νευρολογικό Ινστιτούτο Neuromed και του Εθνικού Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής τον Έλληνα διαιτολόγο-διατροφολόγο και επιδημιολόγο Γιώργο Πούνη.


Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, έπιναν λιγότερο καφέ σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αντίθετα, οι άνδρες που έπιναν αρκετούς εσπρέσο, κινδύνευαν λιγότερο από τη νόσο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 7.000 άτομα σε βάθος τετραετίας, συσχετίζοντας τις συνήθειές τους στην κατανάλωση καφέ, με τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη που καταγράφηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Διαπιστώθηκε ότι όσοι άντρες έπιναν πάνω από τρεις καφέδες την ημέρα, είχαν μείωση κινδύνου κατά 53% για εμφάνιση του συγκεκριμένου ανδρικού καρκίνου.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν στο εργαστήριό τους την αντικαρκινική δράση του καφέ με καφεΐνη σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, τα οποία πολλαπλασιάζονταν λιγότερο και είχαν μειωμένη ικανότητα μεταστάσεων. Τα ευρήματα δεν επιβεβαιώθηκαν με τον ντεκαφεϊνέ, κάτι που σημαίνει ότι η προστατευτική δράση του καφέ οφείλεται πιθανότατα στην καφεΐνη.
---------------------------
Πηγή: stogiatro.gr
---------------------------