Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

«Οι μελισσοκόμοι» των Κυθήρων φιναλίστ στο Tropfest του Σίδνεϊ Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο

Ένα φιλμ που γυρίστηκε στην κυριολεξία μέσα σε τέσσερις μέρες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του σκηνοθέτη, με μόλις τρεις βοηθούς και ορισμένους ερασιτέχνες κατοίκους των Κυθήρων, βρίσκεται ανάμεσα στους φιναλίστ του παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Tropfest του Σίδνεϊ.

  
Ο λόγος για την ταινία "Οι Μελισσοκόμοι" σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Ελληνοαυστραλού James Prineas.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κωμωδία που περιστρέφεται γύρω από την ζωή στα Κύθηρα και το θέμα της μετανάστευσης στην Αυστραλία.

Ο θεατής καλείται να ακολουθήσει το πρωταγωνιστικό δίδυμο, δύο αδέλφια, την Πόπη και τον Γιώργο, από την καθημερινή τους ενασχόληση με τις αγαπημένες τους μέλισσες έως και τα σχέδια και τις αποφάσεις τους για το μέλλον.

Αναδεικνύοντας εκφάνσεις της μοντέρνας πληγής της ελληνικής οικονομικής κρίσης, καθώς και την επιθυμία των ανθρώπων για διαφυγή στην άλλη άκρη του κόσμου, ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή, ο Prineas προσεγγίζει τις προκλήσεις, τα εμπόδια, τον φόβο αλλά και τον ενθουσιασμό μπροστά σε μια δραστική αλλαγή με μια ματιά οικεία και ιδιαίτερα χιουμοριστική.

Αφορμή έμπνευσης για τον δημιουργό υπήρξε η μετανάστευση των Κυθήριων κατά χιλιάδες στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα την ανάδειξη του πολιτισμού του μυθικού νησιού γενέτειρας της Αφροδίτης ως σημαντικό κομμάτι της ζωής στη νέα τους πατρίδα.

Γεννημένος στην Αυστραλία και, φυσικά, καταγωγή από τα Κύθηρα, ο James Prineas έχει στο ενεργητικό του χρόνια εμπειρίας τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον καλλιτεχνικό χώρο, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις φωτογραφιών, ενώ ακολούθησε σπουδές Γλωσσολογίας, Ιαπωνικών, Ελληνικών, Γερμανικών καθώς και Συγγραφής Σεναρίου.

Σε μια από τις καθιερωμένες επισκέψεις του στο νησί των προγόνων του για διακοπές πέρυσι, με το πάθος του για τη σκηνοθεσία να έχει πρόσφατα αναβιώσει, βάλθηκε να γράψει το σενάριο για δύο φιλμ μικρού μήκους, "Το Κυθήριο Δίλημμα" και "Οι Μελισσοκόμοι".

Μάλιστα, η θετική ανταπόκριση που έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής οι πρόσφατες δημιουργίες του, με αποκορύφωμα την συμμετοχή των "Μελισσοκόμων" στο Φεστιβάλ Tropfest ως φιναλίστ, οδήγησε στην παραγωγή μιας καινούριας ταινίας με τίτλο "Ένα νησί ονόματι Επιθυμία" που βρίσκεται ήδη στα σκαριά και ακολουθεί το ίδιο θέμα και τους χαρακτήρες των δύο φιλμ μικρού μήκους.

"Οι Μελισσοκόμοι" θα προβληθούν για πρώτη φορά στις 11 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Tropfest στο προάστιο Parramatta του Σίδνεϊ.

Η διοργάνωση που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από την ίδρυσή της θεωρείται το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο.

Ας ευχηθούμε λοιπόν όλοι καλή επιτυχία στον James ελπίζοντας το φιλμ για τα Κύθηρα να κατακτήσει την πρωτιά και να κάνει το νησί της Αφροδίτης γνωστό σε ολόκληρη την υφήλιο.
-----------------------------------
Πηγή: neoskosmos.com
-----------------------------------

The Beekeepers
Poppy and Georgos, brother and sister past their prime on the Greek island of Kythera, decide that a major change in their lives is due and consider emigrating to the New Country. 
But what about their beloved bees?


Length: 7 minutes
Director: James Prineas-Dewhirst
Producer: James Prineas-Dewhirst
Writer: James Prineas-Dewhirst

About the writer, director and producer:
James Prineas-Dewhirst, born in Sydney, studied scriptwriting in San Francisco and has led creative projects in Kythera, Greece and Berlin, where he now lives, for the past 20 years. Most of his creative output, which includes screenplays, books, films, architecture and business ventures, have centered on the island of his grandparents, the mythical birthplace of Aphrodite, Kythera.

Key cast: Georgos and Poppy Koroneos

 
Looking for: Producers, sales agents, buyers, distributors for his new feature film, An Island named Desire, which will be premiered in late 2017.

Funders: The Cordato and Notaras Families.
Made in association with: The Kytherian Association of Australia

Where can I see it in the next month? The Tropfest 2017
--------------------------------------------------
Πηγή:  wearemovingstories.com
--------------------------------------------------