Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Κλήση σε εφοπλιστές και αεροπορικές εταιρίες να βοηθήσουν τα νησιά

Την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και μεταξύ τους, έχει ως αντικείμενο υπό σύσταση Επιτροπή με ευρεία συμμετοχή κρατικών, αυτοδιοικητικών και ιδιωτικών φορέων.

Αυτό αποφασίστηκε σε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύσκεψη την οποία είχαν προαναγγείλλει τόσο ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός την περασμένη εβδομάδα από την Κέρκυρα, όσο και ο Υπουργός Π. Κουρουμπλής που βρέθηκε τις ίδιες ημέρες στη Ρόδο.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σύσταση Επιτροπής υπό τον κ. Σαντορινιό, η οποία θα εξετάσει τις προτάσεις με τις ανάγκες που θα στείλουν οι φορείς των νησιών στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως τους έχει ήδη ζητηθεί. Συμφώνησαν ακόμα στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ της ναυτιλίας και της αεροπορίας. Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε η Επιτροπή να κατοχυρωθεί με νομοθετική διάταξη που θα ορίζει και τη σύνθεσή της.

Το Ιόνιο με Δρακουλόγκωνα, Λυκούδη

Από πλευράς Ιονίου, συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και πρόεδρος της Νησιωτικής Επιτροπής, Παναγής Δρακουλόγκωνας αλλά και ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, Διονύσης Λυκούδης.

Εκπροσωπήθηκαν φορείς της Αυτοδιοίκησης από Ιόνιο, Αιγαίο και Κρήτη, εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιριών της χώρας, εκπρόσωποι των εφοπλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊα και κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, ο υφυπουργός Ν. Σαντορινιός, βουλευτές κ.α.

Να συντονιστούν άγονες και κανονικές γραμμές ακτοπλοϊας και αεροπορικές

Κατά τον Χρ. Σπίρτζη, απαιτείται συντονισμός μεταξύ των άγονων γραμμών της ακτοπλοΐας και των άγονων γραμμών των αερομεταφορών, δύο δραστηριότητες που ως τώρα είναι ασύνδετες, δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας να γίνει διασύνδεση κάθε διαθέσιμου μέσου, με συμμετοχή στο μέλλον και των δρομολογίων υδροπλάνων μετά την έναρξη λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Κατ΄ επέκταση, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος γενικότερου συντονισμού των ακτοπλοϊκών, πορθμειακών και αεροπορικών δρομολογίων προαναγγέλλοντας μάλιστα πρωτοβουλία για τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα σχεδιάσει τον τρόπο για να καλυφτεί η απομόνωση των νησιών.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ήδη προωθείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  η αγορά δύο μεγάλων ελικοπτέρων που θα κάνουν μεταφορές και που θα συνδράμουν, κυρίως το χειμώνα, το Λιμενικό και το ΕΚΑΒ, σε έκτακτες καταστάσεις.

Τέθηκε και στην τριμερή

Ας σημειωθεί ότι τα προβλήματα της νησιωτικότητας στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τριμερή με τους υπουργούς της Κύπρου και της Μάλτας συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή χθες, όπου εισήχθη το ζήτημα της εξυπηρέτησης των νησιών στο κείμενο συμπερασμάτων και των υπουργών μεταφορών και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥΕΝ στον Πειραιά, κατά την οποία έγινε συζήτηση για την οριζόντια συμπερίληψη «ρήτρας νησιωτικότητας», καθώς και σχετικής Έκθεσης Αξιολόγησης Επιπτώσεων σε κάθε νομοθετική πράξη της Ε.Ε., ταυτόχρονα με την οριζόντια συμπερίληψή της στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ζητώντας από την Μαλτέζικη Προεδρία την υποστήριξή της και την ένταξη του θέματος στα θεσμικά κείμενα που θα υιοθετηθούν στη διάρκειά της.

Ο Π. Κουρουμπλής σημείωσε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση η αναβάθμιση των συγκοινωνιών αυτών γι αυτό η προσπάθεια συνεχίζεται σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια. Όπως είπε όλες οι ενέργειες γίνονται με τη συμμετοχή των ανθρώπων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που ζουν στα νησιά και ξέρουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα. Τόνισε ότι από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων και στα δρομολόγια, αλλά και στη μείωση των τιμών.

Όχι μόνο την τουριστική περίοδο

Ο υφυπουργός Ν. Σαντορινιός τόνισε από τη δκή του πλευρά τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να σπάσει η απομόνωση στα νησιά, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι νησιώτες, κυρίως το χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι η λάμψη του τουρισμού θαμπώνει τη ματιά μας και δε βλέπουμε όλα τα προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται το χειμώνα.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, ο ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, ο αντιπρόεδρος της AEGEAN - ΟLYMPIC AIR, Ευτύχης Βασιλάκης, η αντιπρόεδρος της Astra Airlines Χαρά Ζλατάνη, ο διοικητής της ΥΠΑ, Κώστας Λιντζεράκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σαρωνικού, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Φλεβάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου (και εκπρόσωπος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου), Νίκος Κατρακάζος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Κεφαλονιάς (και εκπρόσωπος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων), Διονύσης Λυκούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων και , ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σκιάθου, Παναγιώτης Διολέττας, ο δήμαρχος Σάμου (και εκπρόσωπος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου), Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος.
-------------------------------
Πηγή: corfupress.com
-------------------------------

Σχόλιο Σελίδας:  

Δεν ξέρω γιατί κάθε φορά που γίνεται η ανακοίνωση ίδρυσης επιτροπής για αντιμετώπιση κάποιου χρονίου υπάρχοντος προβλήματος, με κόβει κρύος ιδρώτας......
Πριν συνεχίσω θα ήθελα να πληροφορήσω τον κ. Σαντορινιό ότι πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία αντιμετωπίζουν κυρίως τα μακρινά νησιά και εκείνα που έχουν λίγους {ξεχασμένους} κατοίκους. Και φυσικά σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάτμος, κ.λ.π. και δεν συμπεριλαμβάνεται επ' ουδενί η Θεσσαλία...!!!!!

Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι τους παραπάνω αφορούν οι συνδέσεις και οι αλληλοκαλύψεις ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων λόγω πληθώρας δρομολογίων και συναγωνισμού των "κακόμοιρων" πλοιοκτητών που χάνουν πελατεία από συμπτώσεις δρομολογίων....

Δεν θα περίμενα τίποτε περισσότερο από τον κ. Κουρουμπλή ούτε φυσικά από τον τεχνοκράτη κ. Σπίρτζη, αλλά θα περίμενα τουλάχιστον να υπάρχει μια ευαισθησία από πλευράς κ. Σαντορινιού και στην επιτροπή αυτή να κληθούν απαρέγκλητα και κάποιοι Δήμαρχοι από νησιά που επί 100 χρόνια παραμένουν ΑΓΟΝΑ επειδή τα έχει έτσι καταδικάσει το συμφέρον και η αύξηση του pocket-money, των επί 100 χρόνια συνήθως επωφελουμένων.....

Δεν είδαμε λοιπόν κανένα Δήμαρχο από Κάσο, Κάρπαθο, Λειψούς, Κύθηρα, Τήλο, αλλά και δεκάδες άλλα ξεχασμένα μέρη που προσπαθούν και αγωνιούν να διατηρήσουν έστω και ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο εβδομαδιαία, για επαφή με το κεντρικό άξονα της χώρας....

Η ίδια στενομυαλιά που επικρατούσε επί των προηγουμένων "εκτελεστών" εξακολουθεί να γαλουχεί και τους παρόντες κυβερνώντες και ίσως το αντιληφθούν αυτοί ή ίσως κάποιοι επόμενοι μόνον όταν, στα νησιά που εγκαταλείπουν και αποστερούν από συγκοινωνίες αεροπορικές και ακτοπλοϊκές, αρχίζουν να υψώνονται σημαίες διαφορετικές από την Κυανόλευκο, γιατί απλά ο κύριος κορμός της χώρας "ήτανε δύσκολο να επιβληθεί"  στους καρχαρίες που γεύονται το "φρέσκο κρέας" και εγκαταλείπουν κάποιο "κατεψυγμένο" να το καταναλώσουν κάποια ξένα σαρκοβόρα......

Ξανασκεφθείτο το κ. Σαντορινιέ τώρα πιά που είσαστε επικεφαλής αυτής της προσπάθειας και μην παίξετε τον ρόλο του τελικού "νεκροθάφτη".....
----------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------------------