Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Διασωληνωμένοι στον... διάδρομο

Ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους λόγω έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας ενώ τουλάχιστον 40 - 50 συνάνθρωποι μας βρίσκονται καθημερινά σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χθες γιατρός από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, κατήγγειλε ότι εδώ και τέσσερις ημέρες δύο ασθενείς του παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.


Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «πολλοί ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 ημέρες για να εξυπηρετηθούν. Μέρα με την ημέρα οι ασθενείς δεν εμφανίζονται στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ και αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΕΘ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ενώ άμεσα - στις 6 Φεβρουαρίου - αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλήρως εξοπλισμένη ΜΕΘ 12 κλινών του Νοσοκομείου Κατερίνης, η οποία αρχικά θα είναι στελεχωμένη με τέσσερις γιατρούς και 15 νοσηλευτές. Τα εγκαίνια της ΜΕΘ αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Από το 2010
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ανέστη Μυστρίδη, η ΜΕΘ υπήρχε από το 2010 στο νέο νοσοκομείο της πόλης και ήταν πλήρως εξοπλισμένη, αλλά από τότε δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, διότι δεν είχε γίνει η οικονομοτεχνική μελέτη για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της και δεν υπήρχε προσωπικό για να τη στελεχώσει.

Όπως είπε, από τις 12 κλίνες αρχικά θα λειτουργήσουν τέσσερις συν μία, η οποία θα είναι θάλαμος απομόνωσης.

Το Νοσοκομείο Κατερίνης εξυπηρετεί μια περιοχή με μόνιμο πληθυσμό 120.000, ο οποίος το καλοκαίρι αυξάνεται κατά δεκάδες χιλιάδες. Μέχρι τώρα οι ασθενείς που έπρεπε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ διασωληνώνονταν στο Νοσοκομείο Κατερίνης και διακομίζονταν με ασθενοφόρο σε ΜΕΘ νοσοκομείων όμορων νομών.
----------------------------
Πηγή: Ημερησία
----------------------------